2024. Június 23. vasárnap
Több évtizedes orvosi gyakorlatnak ellentmondó eredményre jutott egy kutatás, amely szerint a divertikulózis (a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kitüremkedése) kialakulása szempontjából a rostban gazdag táplálkozás nem bír védő hatással, sőt, éppenséggel a rostszegény étrendűeknél ritkább ez a betegség.

Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték őket étrendjükről, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségéről. Kiderült, hogy a legkevesebb rostot fogyasztóknál 30 százalékkal volt alacsonyabb a divartikulózis kialakulásának kockázata a legtöbb rostot fogyasztókhoz képest.

rost, divertikulózis

A Gastroenterology című folyóirat februári kiadásában közölt tanulmányból az is kiderült, hogy a székrekedés sem kockázati tényező a betegség szempontjából, a gyakori bélmozgás azonban igen. Akik egy héten 15-nél több bélmozgásos esetről számoltak be, csaknem 70 százalékkal esélyesebbek voltak a betegségre.

Habár a kutatás felfedte a rostfogyasztás, a bélmozgások és a divertikulózis kockázatának összefüggését, nem bizonyította annak ok-okozati voltát. A testmozgás, a zsíros vagy vörös húsok és a betegség között nem mutatkozott kapcsolat. 

„Bár még korai lenne változtatásokra bíztatni a betegeket, az eredmények izgalmasak a kutatók számára – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Anne Peery. – Ha kiderül, hogy valamit nem tudunk, az lehetőséget ad arra, hogy már irányból közelítsük meg a folyamatokat.”

A divertikulózis a 60 év feletti amerikai lakosság mintegy harmadát érinti. Legtöbb esetben tünetmentes, de olyan komplikációkhoz is vezethet, mint például vérzés, fertőzések, a bélfal átfúródása, sőt, akár halált is okozhat.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés