2024. Február 21. szerda
A gerinc korral járó sérülése és fájdalma a hátfájás gyakori oka, viszont sokat lehet tenni azért, hogy minimálisra csökkenjen ennek a kockázata – mondja Dr. Michael Gleiber, az Amerikai Ortopédiai Sebészek Akadémiájának szóvivője.

„A derékfájással küszködők többségének panasza kihat a mindennapi feladatokra, miközben pont ezek a teendők okozhatják a fájdalmat” – mutatott rá a specialista. „Fontos beazonosítani a káros szokásokat, és változtatni rajtuk” – nyilatkozta Dr. Gleiber a szervezet sajtóközleményében. Az abban foglaltak szerint a rendszeres testmozgás megerősíti a hát- és törzsizmokat. Akut hátfájás esetén ellenjavallt a megerőltető edzés, ám ajánlott felkelni és mozogni egy kicsit. Az ágynyugalom és a hosszas inaktivitás súlyosbíthatja a panaszokat.

Lényeges továbbá a nehéz súlyok emelgetésének elkerülése. Ha mégis erre van szükség, oda kell figyelni a megfelelő technikára: egyenes háttal, behajlított térddel szükséges nekilátni a feladatnak. Az ideális testsúly megtartása is kulcsfontosságú, hiszen a túlsúly és az elhízás még nagyobb terhet ró a gerincre. A testtartás tudatos figyelésével is megelőzhető a gond, illetve csillapítható a fájdalom. A füleknek egy vonalban kell lenniük a vállakkal, a vállaknak pedig a csípővel. A felkarok lazán lógva, a testhez közel pihennek, a kezek pedig egy vonalban vannak ilyenkor az alkarokkal. A statisztikák szerint a hát- és derékfájdalom világszerte a leggyakoribb problémák egyike, így közegészségügyi kérdés a csillapítása és a megelőzése.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés