2022. December 03. szombat
Önnel is előfordul, hogy görcsös nyakfájdalommal, elmerevedett vállal ébred? Az évek múlásával egyre gyakoribb kellemetlenség. Ismerje meg az okait, hogy tehessen ellene!

Nyugtalan stresszes álmunkban az akaratlan mozgások által megfeszítjük nyakizmainkat, amelyek a túlerőltetés következtében begörcsölnek, vagyis az izmok feszessége fokozódik. Létrejöhet hideg hatására (huzat), túlterheléskor, kalcium, magnézium, kálium hiánykor, szorongás, lelki okok miatt.A fájdalmat főleg mozgatás és az izom feszítése közben lehet érezni. Kezdetben a fájdalom szúró, éles, feszítő, később tompa jellegű. Az izom gyakran kemény, merev és nyomásra fájdalmas. A leggyakoribb ilyen jellegű izomfájdalom a nyak- és a hátfájás.

Befagyott nyak váll

A nyakfájás leggyakoribb oka a trapéz izom sérülése

A trapéz izom hatalmas területet fed be és működése is sokrétű. Bár fontos hátsó nyakizom, ugyanakkor váll- és hátizom is. Működése során elfordítja a fejet és a nyakat, valamint emeli és fölfelé fordítja a lapockát is, ezért az izom lapocka feletti érzékeny pontjai alatti izomrost csomósodások vagy az izomhas rövidülése (hirtelen mozdulatnál) fölfelé terjedő fájdalmat okoznak a nyakban a koponya csecsnyúlványáig, ami a fejbiccentő izom tapadási helye is.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel egyelőre nem tudják a orvosok, hogy pontosan mi játszódik le ilyenkor, nem specifikus nyakfájásnak nevezik ezt a nyakfájás típust. Ez a probléma nem jelenti azt, hogy károsodás következett be a nyakban, sőt, általában olyanokkal fordul elő, akiknél a röntgenfelvételen semmilyen elváltozás nem látható. A nyaki fájdalom együtt jár az izmok görcsével, amelyek megakadályozzák, hogy elfordíthassa a beteg a fejét egyik vagy másik irányba. Ezt nevezik nyakmerevségnek, általában csak pár órán át tart és magától elmúlik, de ritkán akár hetekig is elhúzódhat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A terápia alapjai

Az izmok működésekor megkülönböztetnek tónusos izmokat, amelyek a testtartás megtartásának folyamatában vesznek részt és fázisos izmokat, amelyek a mozgás létrehozásában működnek közre. Az azonos működési egységet alkotó alkotó izompárok (un. agonista –antagonista) működésére jellemző az izomegyensúly (izombalansz), ami azt jelenti, hogy nyugalomban az ellentétes irányú erőhatások kiegyenlítik egymást, és normál mozgás idején az idegrendszer által ellenőrzött agonista rövidülés és antagonista ellazulás történik. A hibás izomműködés állandósult kóros ingerforrást hoz létre a szervezetben. A tónusos izmok feszessé, hipertónusossá válnak és rövidülnek (izomgörcs) a fázisos izmok gyengülnek és megnyúlnak. A tónusos izmokat pihentetni és nyújtani kell, a fázisos izmokat pedig erősíteni szükséges.

A fájdalom csökkentése

A mechanikus fájdalom fájdalomcsillapítókkal és fájdalomcsillapító hatású fizioterápiás eljárásokkal csökkenthető. Ilyenek: passzív kimozgatás manuálisan gyógytornával, nyújtás sportolásnál és a masszázsok (svéd, Yumeiho). Az egyszerű, paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók is hatásosan enyhítik a fájdalmat. Használjunk gyulladáscsökkentő krémeket vagy géleket a fájdalmas területen.

Masszázsok

A svéd masszázs, a nyakizmok gyengéd masszírozása, különösen illóolajokkal, gyakran segít. Gyulladáscsökkentő krémekkel való masszírozás szintén csökkenti a fájdalmat, oldja a görcsöt a nyak izmaiban.

A Yumeiho masszázs a keleti masszázstechnikák egyike, olyan komplex, izületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztesti-gyúrás, melyet a shaolini harcművészek sportmasszázsként az edzések után a megrántott nyak és hát izmainak helyreállítására használták. A yumeiho masszázs kivitelezése ruhában (vékony, pamut pizsamaszerű öltözet) történik, kezelőhely egy padlóra terített tatami. Nemcsak a fogások pontos kivitelezése követelmény, hanem azok sorrendje is meghatározott. A yumeiho fogások pontos kivitelezése alapvető fontosságú, a technikától semmilyen eltérés nem megengedett. Ez a speciális nyomó-gyúró-söprő mozdulat segít a test izmainak nyújtásában, lazításában. Az izületek kimozgatása megszünteti az izmok kötöttsége miatt létrejött izületi blokkolódásokat. Ez a masszázs három különböző technikát ötvöz: a csontkovácsolás, a hagyományos masszázs és az energiakezelés előnyeit használja. A Yumeiho masszázs leginkább a svéd masszázs, az akupresszúra és a gerincmasszázs egy kellemes ötvözete. A kellemest persze hatásában értjük, hiszen a masszázs a gyúró, nyomó és kimozgató mozdulatokkal igazi gyógymasszázs. (terápiás kezelések nap mint nap – www.daybydayportal.com)

Nyújtás gyógytornával

Olyan terápia, melynek során a zsugorodott lágyrészeket külső erővel nyújtják. A nyaki szakasz esetében – mivel egy meglehetősen kényes területről van szó – az úgynevezett izom energia technikát (MET – Muscle Energy Technique) alkalmazzák, ami egy nagyon óvatos kezelési módszer. Ez azt jelenti, hogy a fejet bizonyos pozícióban kézzel rögzítik, és a páciens ebben a helyzetben, a megadott irányokba nyakizom feszítéseket végez. A nyújtandó területet csak a fájdalomhatárig szabad elvinni, annál tovább semmiképpen sem. A „Tart-lazít” technika: az összehúzódott izmot a beteg ellenállással szemben feszíti - melynél az izomrost hossza állandó marad, nincs elmozdulás, csak a feszülés ereje változik – a megfeszítés után ellazítja. (7 másodpercig terhelés + 3 mp. szünet + nyújtás + 3 mp. szünet + 7 mp. terhelés.)

A kezelések hatását egy speciális tapasz segíti meghosszabbítani. A Kinesio Tape egy elasztikus pamutból készült, speciális ragasztóanyaggal ellátott tapasz. A ragasztóanyag a bőr nyomás érzékelőire történő ingerkifejtés révén beállítja az izomfeszességét, csökkenti a mozgásbeszűkülést. Enyhíti vagy megszünteti az izomfájdalmat, mert ha egy vázizom hasa felől az inak irányába gyakorlunk nyomást, akkor ez az izom ellazulásához vezet, míg ha az inak irányából hatunk az izom hasa felé, akkor ellenkezőleg működik.


Forrás: Divényi Márk gyógymasszőr daybydayportal.com

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés