2024. Július 25. csütörtök
A korábbi felmérések szerint a D-vitamin hiánya csontritkuláshoz és a férfiak esetében krónikus fájdalomhoz vezethet, de még a várható élettartam csökkenésével is összefügg. Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin hiánya a skizofréniával is összefüggésbe hozható – tudjuk meg a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) című szaklap friss számából.

A skizofrénia világszerte az emberek mintegy 0,5-1 százalékát érinti - az USÁ-ban példáun 2,4 millió főt. A mentális betegség tünetei között szerepel a hallucináció, a diszfunkcionális gondolatok és az önkéntelen testmozgás. Úgy tűnik, hogy a D vitamin-hiánnyal küzdő páciensek nagyobb valószínűséggel szenvednek a skizofréniától, mint azok, akiknek a vitaminszintjük normálisnak minősül.  

Az iráni Isfahan University of Medical Sciences professzora, Dr. Ahmad Esmaillzadeh, felfigyelt arra, hogy a skizofrénia gyakoribb a hidegebb éghajlatokon, amelyek magasan fekszenek. A dolog egyértelműen a D vitaminnal függhet össze, amely az olajos halak mellett elsősorban a napfényben található meg. A 19 tanulmány összehasonlítását is magában foglaló kutatás során kiderült, hogy a D vitamin-hiánnyal küzdő páciensek 2,16-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek skizofréniától, mint azok, akiknek megfelelő vitaminszinttel rendelkeznek.

A kutatásban 2804 felnőtt vett részt, akiknek egy része mentális betegséggel küzdött, míg mások egészségesnek minősültek. Mindannyian vérvizsgálaton estek át, hogy D vitamin-szintjüket meghatározzák, s így derült fény a fenti összefüggésekre.


Forrás: Medipress
2014. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés