2024. Július 25. csütörtök
Legfontosabb lépések a kezelésben  -  Ezekkel a vitaminokkal és nyomelemekkel támogathatja a kezelést
A cukorbetegség terápiája több pilléren is nyugszik, ám ez nem jelenti azt, hogy ezeken kívül nincs más kiegészítő kezelési lehetőség is a kezünkben. Vannak ugyanis bizonyos vitaminok, nyomelemek melyek szedésével hozzájárulhat a vércukor-és az inzulinszint stabilizálásához. Hogy melyek ezek, azt a Cukorbetegközpont diabetológusától Dr. Porochnavecz Mariettától, kérdeztük meg.

Legfontosabb lépések a kezelésben

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájának legfontosabb mozzanata az életmódterápia, vagyis a személyre szabott, speciális diéta, valamint a rendszeres testmozgás, melynek hatására javul az inzulinérzékenység és normalizálódik a vércukorszint.

Előfordulhat, hogy ezen kívül más kezelésre nincs is szüksége a betegnek. Amennyiben nem vezet kellő eredményre az életmódterápia, illetve, ha a kezdeti értékek megkívánják, úgy mellette gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés is indokolt (1-es típusú diabetes fennállása esetén egyből inzulinterápiára van szüksége a betegnek, melyet élethosszig alkalmaznia kell). A kezelés hatásosságát rendszeresen kell ellenőrizni, és ha szükséges, akkor a terápiát módosítjuk.

Cukorbetegség vitaminok

Ezekkel a vitaminokkal és nyomelemekkel támogathatja a kezelést

Vannak vitaminok, nyomelemek, melyek szedése hozzájárulhat a vércukor-és az inzulinszint stabilizálásához- ám még mielőtt bármit elkezdene alkalmazni, előtte konzultáljon kezelőorvosával, vannak ugyanis olyan készítmények, melyek kölcsönhatásba léphetnek a diabetes-re, illetve más betegségekre használt gyógyszereivel.

Előfordulhat, hogy fokozzák azok hatását és hipoglikémia léphet fel, vagy az ellenkezője, csökkenti a hatást, így hiperglikémiás állapotot eredményezhet.

A vitamin: az A-vitamin és származékai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióját, elhárítják az oxidatív stresszt és segítik a májat a zsírok metabolizmusában.

B1- vitamin: jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.

B12: metformin terápia esetén gyakran jelentkezik B12-vitamin hiány. Pedig megfelelő szintje igen fontos az idegrendszer, a vérképzés és az immunrendszer támogatásához. Segít a DNS szintézisében, valamint támogatja az emésztőrendszert a vércukorszintet pedig kordában tartja. Alacsony szintje esetén nagyobb eséllyel fordul elő neuropátia, melynek esélye diabetes esetén alapból magasabb (diabeteszes neuropátia). Éppen ezért, metformin terápia mellett, érdemes gondoskodni a megfelelő B12 pótlásról!

D-vitamin: talán nem meglepő, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság igen fontos a szervezet normál működése szempontjából, hiszen nem csupán az egyik legjelentősebb vitamin az erős immunrendszer eléréséhez, de az endokrin rendszerünk támogatója is. Tanulmányok szerint azoknál, akik elegendő D-vitaminnal rendelkeznek, alacsonyabb az esély a cukorbetegségre, ugyanis fokozza az inzulinérzékenységet. Cukorbetegségben a csonttörési kockázat növekedett, a D-vitamin hiánya pedig tovább növeli az osteoporosis, így a törések veszélyét. Hiánya gyengíti az immunrendszer működését, így elősegíti a fertőzések gyakoriságát.

E-vitamin erős antioxidánsként működik, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben és szorosan kapcsolódik az egészséges immunfunkcióhoz. Elősegíti a szem egészségét és megakadályozhatja az artériák károsodását azzal, hogy szabályozza a koleszterinszintet. Tanulmányok szerint összefüggés lehet szívbetegségek, stroke és szívroham kockázata és a csökkent E-vitamin ellátottság között. Megfontolandó viszont, hogy az E-vitamint nem szabad antikoagulánsokkal, niaciannal, kemoterápiás és trombocitaellenes gyógyszerekkel együtt szedni!

Króm: a króm szintén fontos a cukorbetegeknek, fokozza az inzulin termelését, csökkenti a vércukor szintjét és a HbA1c értékét. Azonban nem árt tudni, hogy bár alacsony dózisban segítségünkre lehet, túl nagy mennyiségben alacsony vércukorszintet és vesekárosodást is okozhat. Alkalmazását mindenképp beszélje meg diabetológusával!

Magnézium: a cukorbetegek több vitaminból és ásványi anyagból is hiányt szenvednek. Ilyen többek között a magnézium. Ez az elem bizonyos tanulmányok szerint javítja az inzulinérzékenységet, így csökkenti az inzulinrezisztenciát, mely a cukorbetegség alapja, így a diabetes megelőzésére is szolgál. Ezen kívül mérsékli az olyan - cukorbetegségnek is tulajdonított- tüneteket, mint a krónikus fáradtság, az izomgörcsök, a magas vérnyomás, és a fertőzés hajlamot. Mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.


Forrás: CukorbetegKözpont
2022. 10. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés