2024. Július 25. csütörtök
Étkezés -  Tudatos gyógyszeres/inzulinos terápia -  Mérje gyakrabban a vércukorszintjét -  Hormonális hatások
A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

Étkezés

A cukorbetegség kezelésének egyik kulcsmozzanata a megfelelő étrend követése. Fontos, hogy tisztában legyünk a diéta alapjaival, a lassú és a gyors felszívódású szénhidrátok megkülönböztetésével, az inzulinérzékenység napszaki változásával. Sokszor a kezelés ott bukik el, hogy a beteg olyan ételeket/italokat is fogyaszt, melyek rejtett cukrokat is tartalmaznak (nem cukor vagy glükózként van feltűntetve a csomagoláson, hanem pl. dextróz, fruktóz, szacharóz, maltóz, répacukor, nádcukor, agave szirup).

Cukorérték

Ezen kívül gyakran csalókák a “light” termékek is. Ha ez a kifejezés az alacsony zsírtartalomra utal, akkor előfordulhat, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz az adott készítmény. A legfélrevezetőbbek a „zéró” vagy „light” üdítők, amik bizonyítottan hizlalnak, elősegítik a máj elzsírosodását és tevékenyen részt vesznek a metabolikus szindróma kialakulásában.

Dietetikusok éppen ezért inkább a normál ételeket, italokat ajánlják. Sokan azzal rontják el a diétát, hogy olyan elkészítési módot választanak, melyek gyorsítják a felszívódást (pl. pürésítés). Érdemes étkezési naplót vezetni, amit dietetikussal át tudunk beszélni.

Tudatos gyógyszeres/inzulinos terápia

A 2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres kezelésére akkor van szükség, ha az életmód terápia (diéta, testmozgás, stresszkezelés) önmagában nem elegendő a vércukorszint karbantartásához. Azt azonban tudni kell, hogy a hatékonyságuk függ többek között a dózistól, az alkalmazás időpontjától, a testsúlyváltozásoktól, betegségektől, megváltozott életmódtól, a készítmények tárolásától, ha injekcióról van szó a beadási helytől, egyéb gyógyszerek, táplálékkiegészítők használatától.

Cukorbeállítás2

Fontos!

• Tárolja megfelelően az inzulint: előfordulhat, hogy a nem megfelelően tárolt vagy a lejárati dátumon túli inzulin nem hatékony.

• Legyen óvatos az új gyógyszerekkel: ha vény nélkül kapható gyógyszert fontolgat, vagy kezelőorvosa új gyógyszert ír fel egy másik betegség kezelésére, kérdezze meg diabetológusát hogy a gyógyszer befolyásolhatja-e vércukorszintjét. Közismert például a szteroidok vagy a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok vércukorszintet emelő hatása.

• Jelentse orvosának, ha az otthoni vércukormérések alkalmával úgy látja, nincsenek rendben értékei – különös tekintettel a túlságosan alacsony, vagy a kiugróan magas értékekre - könnyen lehet, hogy terápia módosításra van szükség.

Mérje gyakrabban a vércukorszintjét

Az inzulinnal kezelteknek, vagy azon 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknél a terápiát éppen beállítják vagy módosítják, vagy azoknak, akiknél valamilyen okból kisiklott a szénhidrátanyagcseréjük, javasolt a vércukorértékeket gyakrabban mérni. Ez akár napi 8 mérést is jelenthet- reggel ébredés után, étkezések előtt/után, lefekvés előtt. Ezekben az esetekben nagy segítséget jelenthet egy szöveti glükózmonitorozó rendszer, mely már nem igényel ujjbegyszúrást és folyamatosan öt percenként ad felvilágosítást a sejtközötti állomány glükózszintjéről.

Hormonális hatások

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy az inzulin csökkenti a vércukorszintet. Szervezetünkben azonban még számos más hormon van, ami szintén hatással van a szénhidrátanyagcserére - hívja fel a figyelmet Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A stresszhormonok (pl.: kortizol, adrenalin, noradrenalin, stb.) feladata, hogy stresszes szituációkban, mint például egy fertőzés, fájdalom vagy emocionális stressz, megemeljék a vércukorszintet, hiszen ezáltal több energiához juttatják sejtjeinket.

A pajzsmirigy hormonok felpörgetik az anyagcserét, ezzel az inzulin gyorsabb kiürülését okozzák. Ezért hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) esetén magasabb vércukorszintekkel számolhatunk. Az 1-es típusú cukorbeteg nők körében közismert az a tény, hogy a ciklus különböző szakaszaiban kicsit módosítani kell az inzulin adagját. A menstruáció környékén sokszor megemelkedik az inzulinigény.

Összegezve tehát Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy rendhagyó vagy változó élethelyzetekben diabéteszes betegeknek javasolt a gyakoribb vércukorszint mérés, mert esetleg a terápia módosítására van szükség!


Forrás: Cukorbetegközpont
2022. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés