2021. Május 06. csütörtök

Fókuszban: A cukorbetegség

diabétesz cukorbetegség

A cukorbeteg diétája során nagyon fontos, hogy az étrend szénhidráttartalma elsősorban zöldség- és gabonafélékből származzon. Korlátozni kell a zsiradékok, különösen a telített zsírok fogyasztását, hiszen a betegség hajlamosít az érelmeszesedésre és a magas vérnyomásra.


BŐVEBBEN


cukorbetegség
Napjainkban a cukorbetegek halálozásáért 70-80%-ban a cukorbetegség érszövődményei felelősek. Rendszeres szűrővizsgálatokkal, megfelelő életmóddal és szakszerű kezeléssel a súlyos állapotok kialakulása megelőzhető.
BŐVEBBEN


A cukorbetegség (diabétesz) nem egységes kór: két különböző típusára a cukoranyagcsere eltérő zavara jellemző, de közös bennük a vércukorszint kóros értéke. A 2-es típus egyre gyakoribb, becslések szerint Magyarországon akár a lakosság 10%-a is érintett lehet.


BŐVEBBEN


cukorbeteg, láb

A cukorbetegek lába a diabétesszel járó érelmeszesedés miatt sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint egészséges társaiké. Az elégtelen vérellátás következtében a végtagokon lévő sérülések, fertőzések nehezebben gyógyulnak.


BŐVEBBEN


gyermekkori cukorbetegség
Sokan úgy gondolják, a cukorbetegség tipikus időskori elváltozás, pedig gyermek is lehet cukorbeteg! A diabétesz fiatalkori típusa igen gyakran vírusfertőzést követően alakul ki, de bizonyos immunbetegségekhez is társulhat.
BŐVEBBEN


terhes nő, terhességi, diabétesz, cukorbetegség

Talán a sors iróniája, hogy ritkán ugyan, de épp a terhesség indítja el a cukorbetegség maratoni pályafutását. A terhességi diabétesz legtöbb esetben diétával irányítható, és a páciensek csak kevés esetben szorulnak inzulin adására.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés