2024. Július 25. csütörtök
Francia kutatók a The Lancet július 2-i számában publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy az inzulinpumpa hatékonyabban szabályozhatja a vércukorszintet a cukorbeteg felnőttekben, mint a napi többször beadandó inzulin injekció.

Az inzulinpumpa olyan, a testen viselhető kisméretű eszköz, amely állandó mennyiségű inzulint juttat a betegbe a bőr alá bevezetett katéteren keresztül. A francia Caen Cote de Nacre Egyetem kórháza által több központban végzett, nemzetközi kutatásban 331 harminc és hetvenöt év közötti személy vett részt. Az összes résztvevő rosszul kontrollált 2-es típusú diabéteszben szenvedett, és napi többszöri inzulin injekciókkal kontrollálták vércukorszintjüket. A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik továbbra is injekciós kezelést kapott, a másik viszont inzulinpumpa használatára váltott.

Hat hónap múlva kiderült, hogy az inzulinpumpát használókban nagyobb mértékben csökkent az átlagos vércukorszint, mint az injekciós csoportban. A kutatás végére az inzulinpumpás betegeknek 20 százalékkal alacsonyabb napi inzulin dózisra volt szükségük, mint az injekciós csoport tagjainak. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a pumpás csoport tagjainak átlagosan közel három órával kevesebb ideig volt magas vércukorszintjük naponta, mint az injekciósoknak. A rendellenesen alacsony vércukorszinttel töltött idő hasonlóan alacsony maradt mindkét csoport esetében. A tanulmány szerzője, Yves Reznik úgy véli, kutatásuk azt bizonyítja, hogy az eszköz kényelmesebbé teheti a kezelést, csökkentheti a dózis nyomon követésével és tervezésével járó terheket, és visszaszorítja az inzulin injekció kihagyásából származó problémákat.


Forrás: Medipress
2014. 07. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés