2022. Október 01. szombat
Amerikai adatok szerint újév napján 33 százalékkal megugrik a bölcsőhalál előfordulása az év többi napjához képest, aminek feltételezett okozója a szülők által előző este elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol.

A San Diego-i California Egyetem kutatói közel 130 ezer, 1973 és 2006 között történt bölcsőhalál-esetet vizsgáltak meg David Phillips szociológus vezetésével. Bár a csecsemőhalálozás mértéke 1994 óta, amikor az USA-ban a bölcsőhalált megelőzését segítő kampány indult, lecsökkent, továbbra is vezető halálozási ok maradt az egy hónapos és egyéves kor közötti gyerekeknél.

bölcsőhalál

Phillips és munkatársai azt tapasztalták, hogy újév napján, amikor a szokásosnál jóval több alkoholt fogyasztanak az emberek, a hirtelen csecsemőhalál mértéke is emelkedik. Kisebb emelkedést tapasztaltak továbbá hétvégeken is, illetve egyéb jelentős ünnepnapokon, ami szintén arra utal, hogy összefüggés lehet az alkoholfogyasztás és a bölcsőhalál között.

Hogy leellenőrizzék, nem csak általában a szülők aluszékonysága vezet-e a tragédiákhoz, megnézték, mi történik a téli időszámításra történő átálláskor, amikor sokan később fekszenek le egy órával – de ebben az esetben semmi különbséget nem észleltek.

Phillips elmondta, hogy a tanulmány nem teszi az alkoholt egyedüli felelőssé a bölcsőhalálért, de az összefüggés a két dolog között figyelemre méltó. A szakember szerint szükség lenne egy újabb kampányra, amely során felhívnák a szülők és gyerekgondozók figyelmét arra, hogy alkohol hatása alatt romlik az ítélőképességük, és ezáltal megnőhet a csecsemőhalálozás esélye.


Forrás: Medipress
2010. 12. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés