2023. December 10. vasárnap
A hit gyógyító ereje -  Elfogadás, gondoskodás

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Óriási türelem és energia kell ahhoz, ha hosszasan betegeskedő családtagunkat kell ápolni. Talán az egyik legnehezebben kezelhető dolog, hogy a beteg ember egy bizonyos idő elteltével a megszokottól eltérően reagál, másképp viselkedik. Hogyan viszonyuljunk hozzá?


A hosszasan betegeskedő – különösen a jobbára ágyhoz kötött – szerettünk számára könnyen beszűkül a világ, hiszen kiesik a hétköznapi élet dolgaiból, egy idő után úgy érzi, nem is részese annak. Eleinte frusztrálja a kiszolgáltatottsága, ami később közönnyé is átváltozhat, sok beteg csak a tévét nézi, ebben ki is merül a napi tevékenysége. Ne hagyjuk elfásulni, közönyössé válni, hátradőlni! Sok múlik ilyenkor azon, mennyire vonjuk be abba az életbe, amit azelőtt élt, amiben döntéseket hozhatott, a „maga ura” volt.

Betegápolás jó szó

A hit gyógyító ereje

Először is forduljunk felé empátiával, ne bagatellizáljuk el az akár már sokszor hallott panaszokat, és reagáljunk ezekre mindig pozitívan: „nemsokára hat a fájdalomcsillapító, és mire jönnek a gyerekek, sokkal kipihentebb lesz”. Még ha csak kis javulást is látunk, azonnal tegyük szóvá: „ma sokkal jobban ment a felállás, ez holnapra még jobb lesz”. A pozitív kijelentéseknek már önmagukban is gyógyító hatásuk van, a beteg sokkal jobban fog hinni állapota jobbra fordulásában, és a hitnek bizony gyógyító ereje van.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hívjuk fel a figyelmét az élet apró szépségeire, ha például süt a nap, üljünk ki vele a teraszra vagy a kertbe. Keressük, mivel járhatunk a kedvében, mivel okozhatunk neki örömet. Ne hagyjuk ki azokból a beszélgetésekből, amelyekhez régebben ő maga is hozzászólt, akár döntéseket hozhatott! Kérjük ki a véleményét, a „családi kupaktanács” helyszíne lehet a betegszoba is. Amiben csak lehet, hagyjuk döntést hozni, minden apróság számít, pl. most fürödjünk vagy később, mi legyen a heti menü stb.

Elfogadás, gondoskodás

Nagyon fontos a fizikai érintés, simogatás. Csökkenthetjük az elszigeteltségét, és nem csak az odafigyelésünket fejezhetjük ki ezzel, hanem az elfogadást is, biztosítjuk őt arról, hogy ilyen állapotban is fontos nekünk, szeretjük őt.

Hívjunk hozzá masszőrt, ha szükséges, gyógytornászt, a szakszerű segítség mindig megerősíti a beteg gyógyulásba vetett hitét, és valóban segíthetnek is a szakemberek. Kérjük meg a gyógytornászt, hogy tanítsa meg az olyan alapvető gyakorlatokat, amelyeket mi is elvégezhetünk nap mint nap a beteggel.

Nehéz dolgunk van a nem együttműködő, passzív beteggel. Ne adjuk fel, mozdítsuk ki a fentiekkel a közönyből, dicsérjük a legkisebb javulást is. Vele együtt vázoljunk egy kedvező jövőképet, legyen az akár egy közeli esemény közös várása, de akár a távolabbi jövő megtervezésétől se féljünk!


Szerző: Nagy Tünde
2021. 05. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés