2021. Október 25. hétfő

Az asztmától is félhetnek a szénanáthások

asztma, szénanátha, allergiás nátha, rhinitis
1 . oldal
A szénanátha és a gyakori nátha nem csak önmagában jelent kellemetlenséget, de összefügg a felnőttkori asztma kialakulásával is – derült ki egy európai kutatásból.

Francia kutatók az allergiás és nem allergiás rhinitis felnőttkori asztmával való potenciális kapcsolatát vizsgálták egy európai egészségügyi felmérés, a European Community Health Survey adatai alapján. A rhinitis az orrnyálkahártya gyulladása, vagyis a nátha. A betegséget kiválthatják allergének is – ez az allergiás rhinitis, melynek szezonális formája a szénanátha.

asztma, allergiás, nátha, rhinitis, szénanátha

A kutatók a 14 országból származó 20-44 éves résztvevők esetében közel 9 éven keresztül követték nyomon a rhinitis előfordulását. A kutatás kezdetekor felmérték a rhinitis és a különböző allergiák előfordulását a résztvevők körében, akik közül senki sem volt asztmás.

A kutatás ideje alatt sokaknál jelentkezett asztma – a legnagyobb mértékben (4%) azok körében, akik allergiás nátha miatt szenvedtek. A „mezei” nátha is viszonylag nagy százalékban hajlamosított az asztmára: az érintettek 3,1%-a betegedett meg, míg a kontrollcsoport tagjainál, akiknél sem allergia, sem rhinitis nem fordult elő, ez az arány mindössze 1,1% volt.

Az asztma kialakulását befolyásoló egyéb tényezők, mint például az életkor, a betegség családi előfordulása vagy a dohányzás figyelembe vétele után a kutatók azt állapították meg, hogy a kontrollcsoporthoz képest az allergiás nátha 1,63-szor, a nem allergiás rhinitis pedig 3,5-ször nagyobb kockázatot jelent az asztma kialakulására nézve – nőknél és férfiaknál egyaránt.

Az egyetlen allergiatípus, mely nem mutatott összefüggést az asztmával, a poratkákkal szembeni érzékenység volt.

Az eredményeiket a Lancet c. folyóiratban publikáló kutatók szerint az asztma és a nátha közti kapcsolat kimutatása irányt mutathat az asztma jövőbeni kutatásának; továbbá klinikai vizsgálatok szükségesek annak bebizonyítására, hogy az allergiás nátha kezelése eredményesen csökkentheti az asztma kialakulását.


Forrás: Vitalter
2008. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés