2024. Július 15. hétfő
A sokat aggodalmaskodó és érzelmi hullámvasutakat átélő (neurotikus) embereknél nagyobb az asztma kialakulásának kockázata, állapították meg német kutatók. A válás, valamint más párkapcsolati konfliktusok szintén fokozzák a kockázatot.

Állatkísérletek már fényt derítettek arra, hogy az idült stressz hatására végbemenő hormonális változások következtében begyulladhatnak a légutak és nehézzé válhat a légzés. Kutatók szerint a neurotikus szemeknél is hasonló folyamat játszódhat le. Ha igazuk van, akkor a neurotikus emberek megnyugtatása és relaxálása elméletileg csökkentheti a betegség rizikóját.

asztma, neurotikus, személyiség

Dr. Adrian Loerbroks és munkatársai a Heidelbergi Egyetemen vizsgálták a neuroticizmus, a stresszes életesemények és az asztma közti kapcsolatot 40-65 év közötti férfiak és nők esetében. A vizsgálat kezdetén nem asztmás résztvevők körülbelül két százaléka betegedett meg a légúti betegségben az átlagosan 8 évig tartó utánkövetés során.

A kutatók szerint az erősen neurotikus embereknél az asztma kockázata háromszoros a „csak” kissé neurotikusokhoz képest. A párkapcsolat felbomlása nőknél megduplázza a rizikót, a férfiaknál azonban nincs ilyen hatása.

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek az asztma és a személyiségjegyek, illetve a stressz közötti összefüggés pontosabb megismerése érdekében.


Forrás: Medipress
2009. 11. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés