2023. Szeptember 29. péntek
Európában elsőként Szlovákiában ismerték el az anyatejet gyógyszerként, és az orvosok akár receptre is felírhatják. Az anyatejet semmi nem helyettesítheti, ezért a szoptatási nehézséggel küzdő anyák akár anyatejbankokhoz is fordulhatnak – írta a Bumm című szlovákiai magyar hírportál.

Az országban hat anyatejbank működik – Pozsonyban, Érsekújvárban, Besztercebányán, Poprádon, Eperjesen és Homonnán –, és az itt tárolt anyatejből a Bumm szerint elsősorban azok a gyerekek részesülnek, akiknek a kórházban van szükségük rá, tehát kórházi kezelésre szorulnak.

anyatej

A kórházak számára teljesen térítésmentes az anyatej, és csak ha ezen intézmények ellátottsága biztosított, lehet szó arról, hogy magánszemélyek is igényelhessék, fizetség fejében, vagy akár receptre felírva. Egy liter anyatejért 1,23 eurót kell fizetni, a többi részt a biztosító állja. Recept nélkül teljes árat számítanak fel, azaz 28,20 eurót.

Szlovákiában hat évvel ezelőtt sorolták az anyatejet a gyógyszerek közé, Európában elsőként. A receptre felírhatóság feltételei szigorúan szabályozottak: az anyatej hat hónapos korig jár, utána külön elbírálás alapján kapható.

Az adományozónak mindenképp egészségesnek kell lennie, rendszeresen HIV-, szifilisz és hepatitisz-B-szűrésen kell átesnie, nem szedhetne gyógyszert, még homeopátiásakat sem, nem dohányozhat, nem ihat és nem élhet promiszkuis életmódot. A gyermeke nem lehet hat hónaposnál idősebb, de ezt a korhatárt szeretnék kitolni. A mikrobiológiai vizsgálaton átesett tejet hőkezelik és hűtve tárolják.

Az utóbbi húsz évben megközelítőleg kétharmadával csökkent a begyűjtött tej mennyisége, ami részben a születési arányok csökkenésének is betutható, részben annak is, hogy az adományozás áldozatot, lelkesedést, pszichikai felkészültséget igényel, miözben a „honorárium“ szimbolikus, 6,60 euró literenként.

A szoptatott gyerekek száma is csökken Szlovákiában. Míg tíz évvel ezelőtt a szülészetet elhagyó gyerekek 98 százaléka anyatejet kapott, addig ma csak 86 százalékuk – olvasható a Bumm cikkében.


Forrás: MTI
2010. 08. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés