2021. Október 25. hétfő
A tehénfarmon felnövekvő, s az állatokkal kapcsolatban álló csemetéknél kisebb az allergia kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők olyan kicsiket vettek górcső alá, akik Svédország mezőgazdasági régióiban laktak életük első három évében. A mintába kerültek felénél tehénfarm jelentette a természetközeli közeget, és náluk mindössze egytized volt az allergiakockázat a többiekhez képest. „Tanulmányunk elsőként bizonyítja, hogy az immunrendszer késleltetett érése, főleg a B-sejteké, kockázatot jelent az allergia szempontjából” – nyilatkozta Anna-Carin Lundell, a Göteborgi Egyetem munkatársa, aki kimutatta, hogy a 18 és 36 hónapos koruk között allergiás gyerekeknél több volt az éretlen B-sejt születésükkor, valamint az azt követő első hónapban.

A kutatók szerint további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy tisztázni lehessen a B-sejtek késleltetett érése és a fokozott allergiakockázat közötti összefüggést. Noha tehénfarmon történő nevelkedés és az alacsonyabb allergiaveszély között kapcsolat mutatkozott, az ok-okozati viszonyra nincs bizonyíték. „Azonosítanunk kell azokat a tehénfarmon előforduló tényezőket, amelyek hozzájárulnak az allergia elleni fokozottabb védelemhez, valamint az immunrendszer magzati fejlődéséhez” – mondta Lundell. Az eredmények a Journal of Immunology című szakfolyóiratban jelentek meg. A nyugati társadalmakban drámaian mértékben megnövekedett az allergiások száma az utóbbi időben. Az egyik közismert elmélet szerint a mai gyerekek kevesebb mikroorganizmusnak vannak kitéve és kevesebb fertőzést kapnak el, ami az immunrendszerük késleltetett fejlődéséhez vezet – áll a tanulmányról szóló sajtóközleményben.


Forrás: Medipress
2014. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés