2024. Május 21. kedd

Alkohollal csökkenthető az epekő veszélye

alkohol, alkoholfogyasztás, epekő
1 . oldal
Az étkezések közben megivott alkohol csökkenti annak a veszélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalmából kövek képződjenek – állapította meg egy angol vizsgálat.

A mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait már több nagy tanulmány igazolta. Főleg a borivással kapcsolatosan figyelték meg, hogy az ebédhez, vacsorához elfogyasztott pohárnyi italt kedvelők ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést, mint azok, akik soha nem isznak, vagy egész nap emelgetik a poharat.

alkohol, epekő

Andrew Hart és munkatársai most azt vizsgálták, hogy a szeszfogyasztás hogyan befolyásolja az epekövek kialakulását. Ehhez egy évtizeden keresztül több mint huszonötezer felnőtt egészségi állapotát követték. Közülük 267 vizsgálati résztvevőnek keletkezett epeköve. A kutatók részletesen kikérdezték a tanulmány résztvevőit étkezési és alkoholfogyasztási szokásaikról, így fel tudták mérni, hogy volt-e különbség az epekövesség szempontjából az alkoholt fogyasztók és nem fogyasztók között.

Azt találták, hogy azoknál az átlagosan 62 éves vizsgálati alanyoknál, akik naponta egy-két deci bort, vagy fél deci tömény italt fogyasztottak, 32 százalékkal ritkábban alakult ki epekő, mint az alkoholt nem ivóknál.

A kedvező hatás hátterében a kutatók feltételezése szerint az lehet, hogy az alkohol csökkenti annak az esélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalma kövekké álljon össze. Az adatok értékelése azt is jelezte, hogy az erősebb alkoholisták még védettebbek voltak epekő ellen, mint azok, akik csak szolidan ittak, de a több alkohol egyéb veszélyei miatt a vizsgálók az alkoholfogyasztás növelését nem ajánlják.

A megfigyelés jelentőségét az adja, hogy a statisztikák szerint minden három nőből átlagosan egynek lesz előbb-utóbb epeköves panasza. A férfiak között ennek a kockázata fele ilyen nagy, de az életkor előrehaladtával ez is növekszik.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés