2021. Május 06. csütörtök
A visszafogott alkoholfogyasztás idős korban megvédheti az egészséges embereket a rokkantságtól – mutatta ki egy tanulmány. A betegséggel küzdők számára azonban az alkoholfogyasztás már nem ennyire előnyös.

Azok az ötven év felettiek, akik visszafogott mennyiségben fogyasztanak alkoholt, 25%-kal növelik esélyeiket arra, hogy nehézségek nélkül folytassák korábbi megszokott életvitelüket, sétáljanak, egyenek, fussanak, elvégezzék a ház körüli teendőket. A következtetést a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói vonták le, akik nagyszámú, nemzeti szinten reprezentatív mintát gyűjtöttek össze néhány év alatt, hogy megvizsgálják az alkoholfogyasztás és a fizikai korlátozottság közötti összefüggéseket.

alkohol, rokkantság

„A kevés és közepes mennyiségű alkoholt fogyasztók számára az üzenet az, hogy nem kell aggódniuk, valószínűleg a szokásaik még a hasznukra is válnak” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Arun S. Karlamangla. A kutatók meghatározása szerint ebbe a csoportba azok tartoznak, akik hetente 15 italnál kevesebbet vesznek magukhoz, ami a férfiak esetében nem haladja meg a napi ötöt, nők esetében pedig a négyet. (Egy egység alkohol egy kisebb pohár bornak, egy pohár sörnek, vagy 3 cl tömény alkoholnak felel meg – a szerk.)

A tanulmány társszerzője, Dr. Alison A. Moore geriátriai adjunktus elmondta, hogy a tanulmányban feltüntették, mennyi italmennyiség elfogyasztása nem számít még iszákosságnak. A napi fogyasztás a része lehet a védelmi mechanizmusnak, magyarázta a doktornő.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet azonban, hogy az egészségügyi problémákkal küszködő időseknek káros lehet az alkoholfogyasztás. Számukra az alkohol semmilyen előnnyel nem jár, mondta Karlamangla. „Ha betegséggel küzd, inkább ne igyon.” Két lehetséges oka van annak, hogy a betegek számára miért nem előnyös: az alkohol kedvezőtlen kölcsönhatásba léphet a gyógyszereikkel, vagy annyira legyengültek, hogy az már nem visszafordítható – állítja a tanulmány.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés