2024. Február 26. hétfő

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A fehéres színű, piros szélű foltok alakjában megjelenő afta a szájnyálkahártya gyakori betegségei közé tartozik. Legalább egyszer szinte mindenki találkozik vele élete folyamán. Az apró, egyedül vagy többedmagával jelentkező fekélyek fájdalmasak, evéskor, iváskor kellemetlenséget okoznak. Milyen tünetek előzhetik meg az afta megjelenését? Hogyan támogassuk a gyógyulást, miként kezeljük eredményesen a fekélyeket?


Az afta megjelenésének pontos oka ismeretlen. A szakemberek hajlamosító tényezőkről beszélnek, melyek a következők lehetnek:

Afta kezelése

•  immungyengeség,

• stressz,

• tápanyaghiány (vas,-folsav, B12-Vitamin),

• irritáló élelmiszerek (alkohol, paradicsom, citrusfélék, mogyorófélék), tartósítószerek, színezőanyagok,

• vírusok, baktériumok,

• genetikai tényezők,

• hormonális változások,

• kémiai irritáció, pl. egyes fogkrémek összetevője: Natriumlaurylsulfat (SLS),

• a szájnyálkahártya sérülései (fogszabályzó, rosszul illeszkedő fogpótlás, letört fogak miatt),

Az afta általában egy-három hét alatt magától gyógyul. Mivel a kiváltó okok nem ismertek, a terápiában a tünetek enyhítése és a gyógyulás elősegítése a cél.

Akiknél visszatérően jelentkezik az elváltozás, az afta megjelenése előtt bizsergő, égő érzésről számolnak be. Aftára hajlamosaknak érdemes figyelni a kezdeti jelekre és a lehető leggyorsabban megkezdeni a kezelést, enyhíteni a tüneteket.

Az afta kezelésében elsődleges a jó szájhigiénia. A fekélyek kikerülésével, puha sörtéjű fogkefe használatával, naponta többször mossunk fogat. A puha fogkefével kivédhetőek a szájnyálkahártya további sérülései. Az alapos fogmosás érdekében érdemes fogköztisztítót, ha lehetséges fogselymet is használni.

Kerüljük az alkoholtartalmú szájöblítőket, mivel ezek tovább fokozhatják a tüneteket! Használjuk antibakteriális hatású szájvizet.

Gyulladás csökkentőként házilag alkalmazhatunk kellemes, hűvös kamilla- vagy zsályateás öblögetést is.

Mellőzzük a fentiekben felsorolt irritáló hatású élelmiszereket, a fűszeres ételeket, a dohányzást és az alkoholt.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az afta gyógyulása alatt is tanácsos kerülni az egyoldalú táplálkozást. Vitaminokban gazdag leveseket, puhára főzött ételeket, püréket együnk, ezek kímélik a nyálkahártyát. Érdemes az ételeket langyosan vagy hidegen fogyasztani, így tehetjük kellemesebbé az étkezést.

Válasszunk a tünetek enyhítésére, a fájdalom csillapítására, a természetes gyógyulás elősegítésére a gyógyszertárakban recept nélkül kapható készítményt.

Három hétnél tovább tartó, illetve magas lázzal kísért, valamint szokatlanul nagy sebekkel járó aftával mindenképpen forduljunk orvoshoz!


Szerző: Tajnafői Éva
2022. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés