2024. Június 17. hétfő
1./ Ne hagyja lerakódni a lepedéket! -  2./ Ne várja meg a fájdalmat! -  3./ Védje a fogzománcot!  -  4./ Étkezés után várjon egy kicsit a fogmosással!
A fogak romlásának illetve elvesztésének leggyakoribb okai a fogszuvasodás és az ínybetegségek. Pedig megfelelő, tudatos száj- és fogápolással megőrizhető lenne fogaink és ínyünk épsége, szépsége, leheletünk üdesége is. Néhány hasznos tippet gyűjtöttünk össze, hogy mit tehetünk ennek érdekében!

1./ Ne hagyja lerakódni a lepedéket!

A fogíny megbetegedését a szájüregben élő baktériumoknak a túlszaporodása, a belőlük a fogakra és az ínyre lerakódó lepedék, plakk okozza. Ezeket azonban a rendszeres, alapos fogmosással el tudjuk távolítani. Naponta két-háromszor, alkalmanként két-három percig mossunk fogat, a fogsor mindkét oldalát körkörös mozdulatokkal alaposan átkefélve, a nyelv hátát is letisztítva. Legjobb a kis fejű, rugalmas nyakú, puha sörtéjű fogkefe, a fogak közötti rések megtisztítására pedig használjunk fogselymet.

2./ Ne várja meg a fájdalmat!

A fogszuvasodás úgy alakul ki, hogy a fogak külső részén lévő fogzománc ásványianyag-tartalma külső hatások következtében kioldódik, a fogzománc elvékonyodik, megrepedezik, kilyukad. Eleinte még nem látszik, csak a fogak érzékenyebbé válása, később a fájdalma figyelmeztet rá. A fogzománc legkisebb sérülése is bajt okoz, így a sérült foggal mielőbb fogorvoshoz kell fordulni.

Fogszuvasodás ellen tippek 

3./ Védje a fogzománcot!

A fogzománc legfőbb ellenségei az elszaporodó szájüregi baktériumok, amelyek a zománc anyagát roncsoló savakat képeznek, és lepedék formájában rakódnak le a fogakra, ínyre, nyelvre. Ez a plakk további baktériumok letelepedését teszi lehetővé, így ennek eltávolításával, vagyis a rendszeres fogmosással tudjuk leginkább védeni a fogakat. Ezen kívül a táplálék összetétele is fontos: a savas hatású ételek roncsolhatják a fogzománcot, a sok szénhidrát pedig a baktériumoknak kedvez. A fogzománc védelmét segíti a táplálékkal, ivóvízzel, illetve a fogkrémmel bejuttatott fluor, mert gátolja a baktériumok szaporodását és savtermelését. Ajánlatos legalább évente felkeresni a fogorvost, ha semmilyen panaszunk nincs.

 

Megnézem a Dabur fogkrémek széles választékát >> 

4./ Étkezés után várjon egy kicsit a fogmosással!

Jobb, ha nem közvetlenül az étkezés után mosunk fogat, mert az ételek, italok savtartalma átmenetileg sérülékenyebbé teszi a fogzománcot. Legalább egy félórányi időt kell hagyni ahhoz, hogy a nyál átöblítse a szájüreget, visszakeményedjen az esetleg felpuhult fogzománc. Ezt a folyamatot egy alapos szájöblítéssel, vagy egy, a savakat semlegesítő étel (például sajt) elfogyasztásával is elősegíthetjük.


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés