2020. Július 15. szerda
A cukrozott üdítők és gyümölcslevek fogyasztása összefügghet a magas vérnyomás kialakulásával amerikai és brit kutatók szerint. Az üdítők negatív hatását a sok só fogyasztása még inkább rontja.

Napi egy-egy doboz cukrozott üdítő átlagosan 1,6 higanymilliméterrel emelte meg a szisztolés vérnyomást és 0,8 higanymilliméterrel a diasztolés értéket – derült ki egy több mint 2500 ember bevonásával az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában készült felmérésben. A 40 és 59 év közötti önkéntesek a három hetes vizsgálati periódus során négy alkalommal jegyezték fel teljes napi étkezésüket, valamint vizeletmintát adtak, és mérték vérnyomásukat is.

üdítők, magas vérnyomás

A kutatók megállapították, hogy azok, akik sok cukrozott italt ittak, egyébként is inkább egészségtelen étrendet követtek. A sok üdítőt fogyasztók közül azoknak volt a legmagasabb a vérnyomásuk, akik egyúttal sok sót is fogyasztottak – derült ki a Hypertension című szakfolyóiratban közzétett kutatási eredményekből.

Szakértők szerint magas vérnyomás alsó határának számító 135/85-ös vérnyomással élő embereknél kétszer nagyobb a kockázata a szívrohamnak és a szélütésnek, mint a 115/75-ös vérnyomással élőknek.


Forrás: MTI
2011. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés