2020. Július 10. péntek
Manapság egyre többen fogyasztanak rendszeresen üdítőt, gyümölcslevet és sportitalokat. Többek között ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben nőtt a cukorbetegség és a szívbetegségek gyakorisága – hangzott el az Amerikai Szív Társaság éves konferenciáján.

Egy pohár cukorral édesített üdítő – a 100%-os gyümölcsleveket nem ide számítva – 120-200 kalóriát is tartalmazhat, rendszeres fogyasztásuk pedig nagy szerepet játszik az elhízás és annak szövődményei, például a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség kialakulásában.

üdítők, cukorbetegség, szívbetegségek

A Kalifornia Egyetem kutatóinak becslése szerint  1990 és 2000 között a cukros üdítők népszerűségének növekedése nagyjából 130 ezer esetben játszhatott közre a cukorbetegség kialakulásában, és összesen 21 ezer évvel rövidítette meg a rendszeresen üdítőzők életét.

Kirsten Bibbins-Domingo professzor és munkatársai úgy vélik, hogy az üdítőkre kivetett plusz adóval kellene fedezni a fogyasztásuk miatt megnövekedett egészségügyi költségeket.

Szakértők szerint ha az egészségtelen italok árát adóval növelnék, az számításaik szerint akár tíz százalékkal is visszavethetné a fogyasztásukat, aminek Bibbins-Domingo szerint pozitív irányban drámai mértékű egészségügyi hatásai lehetnének – írja a brit Telegraph online kiadása.


Szerző: Vital
2010. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés