2024. Március 28. csütörtök
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem növelik a cukorbetegség kockázatát a diétás üdítők és más, mesterséges édesítőszerrel készült italok – állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.

Frank Hu és munkatársai 40 ezer férfi egészségi állapotára és étkezési szokásaira vonatkozó adatokat elemzett, amelyeket 1986 és 2006 között rendszeresen rögzítettek. A tanulmány folyamán a résztvevők 7 százalékánál fejlődött ki cukorbetegség. Azok, akik naponta ittak cukrozott üdítőt, 16 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az összefüggést elsősorban a szénsavas cukrozott italokra találták érvényesnek, a cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztóknál pedig nem állt fenn.

diétás üdítő, cukorbetegség

A diétás üdítők fogyasztása önmagában szintén növelte a cukorbetegség kockázatát, ám amikor a kutatók az összefüggést más tényezők, például a testsúly, a vérnyomás vagy a koleszterinszint fényében is megvizsgálták, kiderült, hogy az ilyen italok fogyasztása mégsem számít diabétesz-rizikónak. Ennek oka valószínűleg az, hogy inkább azok hajlamosak választani a diétás üdítőket, akik már eleve túlsúlyosak, és nagyobb náluk az elhízás és a cukorbetegség rizikója.

A kutatás szerint a napi rendszerességgel fogyasztott – akár koffeinmentes – kávé esetében is kisebb volt a cukorbetegség valószínűsége, vélhetően a kávé antioxidáns- és ásványianyag-tartalma miatt.

A diétás üdítők talán nem a legegészségesebb italok, Hu szerint kis mértékű fogyasztásuk mégsem káros, és még mindig jobb ezeket inni, mint cukorral édesített társaikat – vonják le a következtetést a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői.


Forrás: MTI/Vital
2011. 04. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés