2020. Augusztus 04. kedd
A D-vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését, hiánya növelheti a csonttörés veszélyét. Kutatások szerint a D-vitamin hatásos fegyver lehet a szívbetegségek, a depresszió és a daganatos megbetegedések ellen, de egy dán kutatás szerint túlzott bevitele növelheti a halálozási esélyeket.

A Koppenhágai Egyetem tudósai szerint nemcsak a D-vitamin hiánya, de túlzott bevitele is veszélyes lehet. „Körülbelül negyedmillió koppenhágai vérmintáját vizsgáltuk meg. Különös módon a mortalitás a D-vitamin hiánya és túlzott bevitele esetében is magasabb volt az átlagnál – nyilatkozta Darshana Durup PhD hallgató. – Ha a vérszérum D-vitamin-tartalma 10 nanomol/liternél alacsonyabb, a halálozás esélye 2,31-szer magasabb, mint az átlagos érték esetében (50 nmol/liter). 140 nmol-nál magasabb D-vitamin-tartalom esetében a mortalitás 1,42-szer magasabb.”

D-vitamin

A kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza a mortalitás és a túlzott D-vitamin-bevitel közötti összefüggést, Durup szerint azonban annyi bizonyos, hogy a D-vitamin esetében nem igaz a „minél több, annál jobb” elve. „Mintáink a legkülönbözőbb emberektől érkeztek, akik mind eltérő okból keresték fel a kezelőorvosukat, így tehát nem tudhatjuk pontosan, mi állhat a magas D-vitamin-szint és a megnövekedett halálozási arány közti kapcsolat hátterében” – mondta el a szakember.

A kutatási eredményeket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolismcímű tudományos szaklapban tették közzé.


Forrás: Medipress
2012. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés