2020. Július 04. szombat
Sok nő életét keserítik meg a havonta jelentkező menstruációs görcsök, ám egy Olaszországban végzett tanulmány szerint a D3 vitamin segíthet ezen a gondon.

Az Archives of Internal Medicine című lapban megjelent tanulmány negyven olasz nő bevonásával készült, akiket két csoportra osztottak. Öt nappal a menstruációjuk várható kezdete előtt az egyik csoport tagjainak 300 000 nemzetközi egységnyi D3 vitamint, a többieknek pedig csupán placebót adtak.

menstruációs görcsök, D-vitamin

Két hónap elteltével az első csoport tagjai 41 százalékos csökkenést tapasztaltak a fájdalom terén, míg a másik csoport nem észlelt javulást. Emellett a vitamint szedő csoport tagjai arról is beszámoltak, hogy menstruációs ciklusuk alatt egyáltalán nem volt szükségük fájdalomcsillapítóra.

A szakemberek szerint a menstruációs görcsök hátterében a prosztaglandinok állnak, amik olyan hormonszerű hatást kifejtő vegyületek, melyeknek az izmok és vérerek összehúzódásában és ellazulásában van szerepük. Dr. Jill Rabin, a Long Island-i Zsidó Orvosi Központ szülész-nőgyógyásza szerint, lehetséges, hogy a D3 vitamin ennek a vegyületnek a termelődését segíti elő, majd hozzátette, hogy a vitaminnak gyulladásgátló hatása is ismert.

Azonban mind dr. Rabin, mind dr. Robert Graham, a New York-i Lenox Hill Kórház belgyógyásza és vitaminszakértője egyetért abban, hogy az olasz tanulmány bár igen értékes megfigyeléseket közöl, több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, ezért mindenképp további kutatásokra lesz szükség a kérdéssel kapcsolatban.


Forrás: Medipress
2012. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés