2020. Augusztus 15. szombat
A D-vitamin új szerepére derített fényt egy kutatás: a vitamin az immunrendszer aktiválásában kulcsszerepet játszik. A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy a D-vitamin alacsony vérkoncentrációjával járó betegségek esetén miért kevésbé aktívak a baktériumokat és vírusokat elpusztító fehérvérsejtek, a T-limfociták.

A Koppenhágai Egyetem kutatói Carsten Geisler vezetésével felfedték, hogy a kórokozókat elpusztító sejteknek szükségük van a D-vitaminra ahhoz, hogy működésbe lépjenek. Ha viszont a vitamin hiányzik a vérből, ezek a sejtek csak „alszanak”.

D-vitamin, immunrendszer

„Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony 'antennákat' fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejtaktiváció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” – magyarázta Geisler.

Régóta ismert, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, és hogy olyan betegségek fontos tényezője, mint a rák vagy a szklerózis multiplex, az immunvédekezésben betöltött szerepe újdonság. Az emberi szervezet elsősorban az élelmiszerekkel jut hozzá, és előállításában a bőrt érő ibolyántúli sugárzásnak jelentős szerepe van.

Az európai lakosság háromnegyedének nincs a szervezetében elegendő mennyiségű D-vitamin, ezért negyven ország kutatói – élükön David Servan Schreiber idegtudóssal – szorgalmazzák a közvélemény érzékenységének felkeltését a vitaminnal kapcsolatos ismeretek iránt.


Forrás: MTI
2010. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés