2020. November 23. hétfő
A nem kissejtes tüdőrák korai és gyors kezelését teheti lehetővé az a teszt, amely biztonságos, gyors és egyszerű módon azonosít a vérben kilenc, a betegséggel kapcsolatba hozható vegyületet – jelentették be a tesztet kifejlesztő cég szakemberei.

„Ez az egyik legígéretesebb teszt, melyet eddig a nem kissejtes tüdőrák előrejelzésére láttam” – értékelte közleményében Harvey Pass, a New York-i Langone Egyetem munkatársa, aki az új diagnosztikus eljárást tesztelte. A próbák során a gyorsteszt több mint 90 százalékos biztonsággal jelezte a tüdőrákot már az 1-es fázisban, amikor még többnyire gyógyítható.

tüdőrák, vérteszt, gyorsteszt

Az eljárás során tömegspektográffal azonosítanak kilenc jelzővegyületet a vérből. A cég kutatóinak bejelentése szerint – mely a tüdőrákról tartott San Franciscó-i nemzetközi konferencián hangzott el – dolgoznak egy még egyszerűbb, hat vegyületet meghatározó teszt kifejlesztésén is.

A tüdőrák világszerte 1,2 millió embert öl meg évente, az eseteket többnyire csak akkor diagnosztizálják, amikor már a daganat szétterjedt a tüdőből. Az összes eset mintegy nyolcvan százaléka nem kissejtes tüdőrák.


Forrás: MTI
2009. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés