2020. Október 23. péntek
A jelenleg használtaknál hatékonyabb gyógyszerek fontos előrelépés hozhatnak a tüdőrák kezelésében – derült ki két előadásból, melyek az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves kongresszusán hangzottak el.

Az első tanulmány megmutatta, hogy a standard kemoterápia után adott két rákellenes gyógyszer lelassítja a tüdőrák terjedését. Az erlotinib és bevacizumab kombinációjával kezelt betegeknél a daganatok lassabban növekedtek, mint a csak az utóbbival kezelt páciensek esetében.

tüdőrák

A vizsgálatban több, mint 750 beteg vett részt, akik egy része a két gyógyszer kombinációját, másik része csak a bevacizumabot és placebót kapott. Az előbbi csoportban a daganatmentesen töltött idő átlagban 4,8 hónap volt, szemben a másik csoport 3,7 hónapjával, vagyis a gyógyszerkombinációt kapó pácienseknél 29 százalékkal csökken a progresszió esélye – mondta el Vincent Miller, a tanulmány vezető szerzője.

A második tanulmány előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegeknél vizsgálta a sejtnövekedést gátló permetrexed hatását. Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő betegek 26 százalékkal tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai (13,4, illetve 10,6 hónap). Az első vizsgálathoz hasonlóan a páciensek itt is kaptak már előzetesen négy kör kemoterápiát.

„Ez a tanulmány meg fogja változtatni az alapvető kezelési irányelveket – mondta el Chandra Belani, a Penn State Onkológiai Intézet helyettes igazgatója. A permetrexed segítségével végzett fenntartó kezelés új lehetőségeket nyit meg az előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegek számára, mivel kevéssé toxikus, és hosszútávon is folyamatosan adható a páciensek életének meghosszabbítása céljából.”


Forrás: Medipress
2009. 06. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés