2021. Január 22. péntek
Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy szexuális úton terjedő és gyermekbetegséget okozó vírusok is hozzájárulhatnak a tüdőrák kialakulásához.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a tüdőrák kialakulásában a dohányzás a legfontosabb rizikótényező, egyes esetekben azonban más tényezők is szerepet játszhatnak. Az első Európai Tüdőrák Konferencián bemutatott kutatási eredmények szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek között vírusok is helyet kapnak.

cigaretta, tüdőrák, hpv, kanyaró, vírus

E vírusok egyike a szexuális úton is terjedő, több daganatos betegség, köztük a méhnyakrák kialakulásáért is felelős humán papilloma vírus (HPV). Az USA-beli Louisville Egyetem kutatói arról számoltak be a konferencián, hogy az általuk vizsgált 22 nem-kissejtes tüdőrákos minta közül öt HPV-pozitív volt, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy a vírus hozzájárult a daganat kialakulásához. A kísérletben résztvevő betegek mind dohányoztak. A kutatók úgy képzelik, hogy a HPV-nek társ-karcinogén szerepe lehet, vagyis a dohányzók rákkockázatát növeli.

Egy másik beszámolóban izraeli kutatók azt vetették fel, hogy a kanyaró vírusa is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához. Kutatásuk során 65 beteget vizsgáltak meg, akik nem-kissejtes tüdőrákban szenvedtek, és az esetek több mint felében találtak kanyaróvírust a daganatból vett szövetmintában. A Soroka Orvosi Központ munkatársai szerint ez esetben is arról lehet szó, hogy a vírus más karcinogének hatásait módosítja, és nem önmagában jelent okozati tényezőt.


Forrás: Medipress
2008. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés