2020. Október 30. péntek
1 . oldal
Izraeli kutatók egy olyan szondát fejlesztettek ki, ami a tüdőrákot 86 százalékos pontossággal képes detektálni, ráadásul nagyon korán, ami a túlélés kulcsa lehet a betegek számára.

A tüdőrák korai felfedezése a túlélés kulcsa. A betegek CT -, illetve röntgenvizsgálattal történő szűrése bár hatékony, de költséges módszer, és nemkívánatos sugárhatással jár. Jelenleg mindössze az esetek 15 százalékát veszik észre az áttétképződés előtt.

tüdőrák, szonda

„A szonda hamarabb mutatja ki a megbetegedést, mint a röntgenvizsgálat, és ezzel a tüdőrák könnyű és olcsó szűrésére, illetve diagnosztizálására ad lehetőséget” – emelik ki az Izraeli Technológiai Intézet munkatársai a Nature Nanotechnology című folyóiratban.

Az újonnan kifejlesztett szonda arany nanorészecskéket tartalmaz, amivel érzékelhetők a tüdőrákban emelkedett koncentrációban előforduló, úgynevezett illékony szerves összetevők.

Az eszköz már az 5 nanométer széles részecskéket is képes detektálni. (Az emberi hajszál átlagos szélessége százezer nanométer.)

„Teszteléseink szerint az eszköz az illékony szerves összetevők koncentrációja alapján képes megkülönböztetni az egészséges, illetve a tüdőrákos ember által kifújt levegőt” – írják a kutatók. Véleményük szerint a módszer a rák más típusaira is kiterjeszthető, ezzel pedig az egészségügyi kiadások jelentősen csökkenthetők lennének.

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a tüdőrák az összes rák okozta halálozás 18 százalékáért, évente 1,3 millió ember haláláért felelős.


Forrás: Medipress
2009. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés