2021. Április 19. hétfő
A mellkasröntgen segítségével történő szűrés nem előzi meg a tüdőrákból eredő halált, állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ tudósai.

„A tanulmány készítése során a preventív röntgenszűréseknek valójában semmiféle pozitív hozadékát nem tapasztaltuk – mondta Dr. Christine Berg, az amerikai Nemzeti Rákkutató Központ rákmegelőzési és korai felismerési kutatócsoportjának vezetője. Néhány esetben ugyan valamivel korábban tudtuk diagnosztizálni a tüdőrákot, de ahhoz nem elég korán, és nem is elég nagy számban, hogy ez bármiféle hatással legyen a rák halálozási rátájára.”

röntgen, tüdőrák

Független szakértők szerint azonban nem szabad véletlenszerű klinikai vizsgálatokra hagyatkozva teljesen leírni a röntgenszűrések létjogosultságát, de azt többen is elismerik, hogy a legutóbbi kutatások alapján a CT-vizsgálatok (komputertomográf) sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak a rosszindulatú daganatok korai felismerésében.

A vizsgálatok során több mint 150 ezer, 55 és 74 év közötti páciens adatait használták fel, akik között voltak dohányosok, már leszokottak és soha nem dohányzók. A résztvevők egyik fele – köztük a dohányosok és nemdohányzók – évente röntgenszűrésen esett át 1993 és 2001 között, míg a többieken nem végeztek röntgenes szűrővizsgálatokat.

A 13 éves utánkövetés alatt nagyon hasonló arányban diagnosztizáltak tüdőrákot a két csoportban: az éves szűréseken résztvevők csoportjából 1 696 esetben, a nem szűrt csoportból pedig 1 620 esetben állapítottak meg tüdőrákot az orvosok. Az évente szűrt csoportból végül 1 213-an, míg a nem szűrt csoportból alig többen, összesen 1 230-an haltak meg a tüdőrák következtében, derült ki a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból.


Forrás: Medipress
2011. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés