2019. December 07. szombat

Samponok, hajápolók, balzsamok tucatszám ígérik, hogy hajunk gyönyörű, puha, selymes lesz, ha ezeket használjuk. Német kutatók most valóban mikroszkóppal néztek a hajszálak mélyére, hogy megállapítsák, hogyan "viselkedik" a hajunk


Német kutatók állításuk szerint elsőként jöttek rá, hogyan viselkednek a hajrostok egymás közt. Felfedezésük segítheti a hajápoló termékek fejlesztését, hogy immár tudományosan bizonyított hatékonyságú szerek kerülhessenek forgalomba, melyek valóban könnyen fésülhetővé és bársonyos tapintatúvá varázsolják hajunkat.

haj, hajápolás, hajszálak

Max és munkatársai atomerő-mikroszkóppal tanulmányozták kaukázusi nők hajmintáit, hogy elemezzék a hajszálak szerkezetét és viselkedését. Eredményeikről az Amerika Vegyész Társaság philadelphiai kongresszusán számoltak be. A kutatócsoport szerint a hajat ért károsodások apró szálkásodást okoznak a hajszálak felszínén, melyek súrlódáshoz, ezáltal durva tapintathoz és nehezen kezelhetőséghez vezetnek. A kutatók azt is kiderítették, hogy elektromos töltés is keletkezik ilyenkor.

A következő lépés a különböző hajápoló szerek – samponok és kondicionálók – hatásának tanulmányozása ugyanezzel a mikroszkóppal. „A különböző termékek hatására valóban számtalan változás megy végbe a haj szerkezetében, és alapvető fontosságú annak eldöntése, hogy mely változások elengedhetetlenek a legszebb, legfinomabb haj eléréséhez – fogalmazott Max. Ha például kiderülne, hogy létezik a hajszálak közt optimális súrlódás, mely a legpuhább tapintatot eredményezi, tökéletesíteni lehetne a termékeket úgy, hogy pont ezt a súrlódást célozzák meg."

Hölgyeim, uraim, addig is, amíg a német kutatók keresik a választ, higgyenek a saját tapasztalatuknak: ha bársonyos, sima lesz a hajuk egy sampontól, akkor az a termék jó.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés