2020. Május 28. csütörtök
A foltos hajhullás, más néven alopécia areata pontos kiváltó oka nem ismert, spanyol kutatók szerint azonban bizonyos esetben a fogakat érintő fertőzés miatt alakulhat ki.

A hajhullás e formájában egy vagy több, jól körülhatárolható kopasz folt alakul ki a fejbőrön, a szakáll vagy a szemöldökön területén, esetleg a szempilla hullik ki. Nőknél és férfiaknál, bármely korban jelentkezhet, és szakértők szerint ezerből egy embert érinthet.

foltos hajhullás, alopécia areata, fogfertőzés

Több kutatás szerint az alopécia areata kimenetele nem jósolható meg: néha a haj hetek alatt visszanő, más esetekben a helyzet tovább romlik, és még több haj vagy szőr hullik ki. Az érintett szőrtüszők nem károsodnak teljes mértékben, emiatt a haj vissza tud nőni – ez a legtöbb betegnél hónapok múltán következik be. Az összes érintett negyedénél egyszer vagy többször visszatér a hajhullás.

A foltos hajhullást autoimmun betegségnek tartják, vagyis az érintett szőrtüszőket az immunrendszer tévesen támadja meg. Pontos kiváltó oka nem ismert, de bizonyos tényezők – genetika, családi halmozódás vagy érzelmi stressz – hozzájárulhatnak kialakulásához.

A Granada Egyetem kutatói nemrég feltártak egy lehetséges okot: szerintük a fogakat érintő fertőzések miatt kezdhet el a haj egy-egy területen hullani, így a megoldást is a fogorvosnál kell keresni.

Gil Montoya és Cutando Soriano kutatók szerint a fogfertőzés miatt kialakuló kopasz foltok rendszerint a fertőzés gócával egy vonalban jelennek meg, így az arcon a felső fogsor szintjében, a száj szegletétől a fejbőrig tartó vonal felett, akár a szakállat vagy a szemöldököt is érintve. Mindemellett a hajhullás a fogfertőzéstől távolabbi helyeken is kialakulhat. Foltos hajhullás esetén érdemes lehet tehát a fogorvost is felkeresni.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés