2021. Június 17. csütörtök
Amerikai kutatók szerint a dezodorok akár rákot is okozhatnak.

Az illatszergyártók számára kellemetlen eredményeket egy olyan kísérletsorozat nyomán hozták nyilvánosságra, amely 20 különböző mellrákszövetminta alapján bizonyította, hogy a dezodorokban, kozmetikumokban és fogyasztási cikkekben található tartósítószerek közrejátszhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásában.

dezodor, rákkeltő

"Életük során férfiak, nők és gyerekek milliói naponta fújják magukra ezeket a vegyi anyagokat" – nyilatkozta dr. Philippa Darbre, a kutatás vezetője. "Tudnunk kell, milyen hatásaik lehetnek. Könnyen meglehet, hogy csökkentenünk kell a dezodorok használatát, esetleg fel is kell hagynunk vele."

Dr. Darbre és munkatársai szerint a tartósítószerek az emberi szövetekben felhalmozódva okozhatnak nem kívánatos elváltozásokat, ám a rákos megbetegedések szakértői szerint ennek bizonyítására (még mielőtt véglegesen elriasztanák a nőket a dezodor használatától) számos hasonló vizsgálatra lenne szükség. "Habár ez nagyon érdekes terület, sajnos kis számú mintával kell dolgoznunk, s eddig még nem találtak közvetlen kapcsolatra utaló jeleket a melllrák és az izzadásgátlók között" – jelentette ki dr. Richard Sullivan, egy rákkutatással foglalkozó intézet vezetője.


Forrás: RTL Klub Online
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés