2020. Szeptember 30. szerda
Izgató és veszélyes. A fekete női fehérnemű most elveszti ártatlanságát. Az Öko-Test című német újság huszonöt fekete melltartót megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy rákkeltő lehet e vonzó darabok színezőanyaga.

Az újság hat modellnek adta a legrosszabb, hatos osztályzatot a túl magas festékkoncentráció miatt. A legveszélyesebbnek a Kik ruhadiszkontlánc merevítős melltartója bizonyult, amelynek pántja jóval több p-amino-azobenzolt tartalmaz, mint a törvényben meghatározott kilogrammonkénti harminc milligrammos határérték. Az említett vegyület egy olyan színösszetevő, amely elsősorban izzadás hatására elválhat a fekete színtől, és kioldódhat a szövetből. A bőrön át a szervezetbe jutva pedig rákot is okozhat.

rákkeltő, fekete, fehérnemű

A Kik eltávolította kínálatából a fekete modellt. Meglepő módon még olyan francia elitmárkák, mint a Chantelle és a Lejaby is hatos osztályzatot kaptak melltartóik magas színanyagtartalma miatt, annak ellenére, hogy tízszer olyan drágák, mint a ruhadiszkont.

Az úgynevezett „wonderbra” az Öko-Test szerint szintén keveset nyújt. A DBA cég Wonderbra Transparent Line elnevezésű modelljében még dietil-hexil-ftalátot (DEHP) is találtak, egy veszélyes lágyítószert. Az újság szerint ez az anyag a két kosarat összekötő műanyag részben található. A lágyító szerepel a rákkeltő anyagok EU-s listáján, továbbá meddőséget is okozhat. Tilos alkalmazni gyerekjátékokban és csecsemőkellékekben.

A vizsgálat eredményeiből okulva a fekete fehérneműt nélkülözni nem óhajtó nők egy dolgot jó, ha megjegyeznek: az Öko-Test azt javasolja, hogy minden újonnan vásárolt melltartót alaposan mossunk ki az első használat előtt.


Forrás: MTI
2009. 04. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés