2021. Július 31. szombat
A melltartó mellmérettől függetlenül nem csak szép, de hasznos ruhadarab, a legtöbb nő valóban rászorul a tartó funkcióra, azonban egy tanulmány most azt állítja, hogy a melltartók zöme ezt a feladatot nem képes maradéktalanul ellátni, ha az érintett testrész nem nyugalomban van.

A melltartó ugyan viszonylag fiatal ruhadarab, de története folyamán számos változáson ment keresztül. A szexis megjelenésen túl többet is nyújtó modellek tervezésekor a gyártók azonban csak a közelmúltban kezdtek el tudományos kutatásokat végezni. A mell önmagában viszonylag védtelen szerv, melyet leginkább az ínszalagok segítenek tartani, ezek azonban viszonylag nagyobb mozgás esetén megnyúlnak, ami sok nő számára fájdalmat, valamint a mellek megereszkedését okozza. Sportoláshoz tehát elengedhetetlen a mellet megfelelően tartó ruhadarab viselése.

sportmelltartó

Joanna Scurr, az angliai Porthmouth Egyetem biomechanika professzora arra kereste a választ, hogy sportolás közben a mell milyen irányban és mértékben mozdul el. Vizsgálatába 70, különböző mellméretű nőt vont be, akiknek különböző típusú melltartókban kellett sétálniuk és futniuk futógépen, miközben Scurr biomechanikai méréseket végzett rajtuk. Mérései szerint séta közben a nők melle minden irányban viszonylag ugyanakkora mértékben mozdult el, de amikor a résztvevők a futógépen felgyorsítottak, és joggolni vagy futni kezdtek, ez megváltozott. A mell ekkor 50%-ban fel-le, 22%-ban oldalra, 27%-ban pedig előre-hátra mozdult el, összességében leginkább egy nyolcasra hasonlító formát leírva.

Scurr szerint a melltartók többségének tervezésekor a gyártók leginkább csak a mell fel-le történő mozgását veszik figyelembe. Eredményei szerint mellmérettől függetlenül az előformázott kosarakkal bíró darabok nyújtják a legnagyobb támasztékot, ezek több irányban is képesek megakadályozni a mell mozgását, míg az olyan darabok, melyek leszorítják a melleket, csak a fel-le történő mozgást tudják megakadályozni. Az is kiderült, hogy a mell a korábban becsültnél sokkal nagyobb mértékben mozdulhat el sportolás közben, ez vízszintesen akár 21 cm is lehet. Az eredmények szerint az A-kosármérettel bíró nők esetében egy sportmelltartó összességében 53%-kal csökkenti a mell mozgását, míg G-kosárméret esetén ez az arány 55%.

Scurr szerint sportolás során a nők fele szenved mellfájdalom miatt. Ez megelőzhető lehet megfelelő melltartók viselésével. A kutatónő jelenleg több gyártóval együtt azon dolgozik, hogy olyan modellt hozzanak létre, mely a mellet minden irányból tökéletesen képes megtámasztani és megakadályozni mozgását.


Forrás: LiveScience
2007. 09. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés