2014. Július 22. kedd
Jótékony hatás mogyoróhéjban -  Mogyoró elhízás ellen? Igen! -  Mogyorós csokoládé az egészség forrása -  Vitaminbomba
A mogyoró olajos, tehát egészségtelen. Legalábbis korábban ezt gondoltuk, kutatások szerint azonban a mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek: segíti egészségünk megőrzését és a szívbetegségek megelőzését, sőt, még az elhízás ellen is segít küzdeni.

Jótékony hatás mogyoróhéjban

A mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Mielőtt azonban e hír hallatán megszabadulnánk mogyorókészleteinktől, jobb ha tudjuk, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek.

 mogyoró

A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem.

Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása ezért tudósok szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A mogyoró ezen felül számtalan ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaz, melyek mind fontos részei a kiegyensúlyozott diétának.

Mogyoró elhízás ellen? Igen!

A mogyoróban (csakúgy, mint pl. a gyümölcsökben) nagy mennyiségben találhatóak élelmi rostok. Az alacsony élelmi rost bevitel sajnos elterjedt, ámde helytelen táplálkozási szokás. A rostok pedig nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban, többféle jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mogyorós csokoládé az egészség forrása

A réz mint nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez. A vörös és a fehér vérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez szükségünk van a rézre. A szervezetünk azonban nem állítja elő ezt a fontos elemet, így szükség van arra, hogy a táplálékunkkal elegendő réz mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. A legtöbb rezet tartalmazó élelmiszerek között első helyen áll a mogyoró, és a kakaó is az élvonalban van. A mindkét fontos anyagot egyszerre tartalmazó mogyorós csokoládé természetesen mértékletes fogyasztása tehát pozitív szerepet tölthet be testünk és elménk fejlődésében. Egészségünk megőrzésében éppen ezért segítséget nyújthatnak a mogyorót és a kakaót tartalmazó termékek.

Vitaminbomba

A mogyoróban számos fontos vitamin található. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok, az E-vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.

Tegyük félre tehát korábbi előítéleteinket a mogyoróval és a mogyorós csokoládéval szemben hisz fontos részét képezik a mindennapi kiegyensúlyozott, táplálkozásnak. Segítségükkel számos betegséget előzhetünk meg, kordában tarthatjuk koleszterin szintünket és még az alakunkra is vigyázhatunk.


2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2012. 10. 08.)
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés