2017. December 18. hétfő

Zöldség - gyümölcs

zöldségek, gyümölcsök
Egészségünk védelmében naponta ötször együnk gyümölcsöt és zöldséget – javasolják táplálkozástudományi szakemberek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél többféle színűek legyenek.
BŐVEBBEN


paradicsom
Gömbölyű, hosszúkás, sárga és piros: a paradicsom sokarcú és népszerű zöldség, manapság pedig már télen sem kell nélkülöznünk. Nem mindegy azonban, milyen fajtát választunk, más ideális salátának, és más lecsónak vagy mártásokhoz.
BŐVEBBEN


mogyoró

A mogyoró olajos, tehát egészségtelen. Legalábbis korábban ezt gondoltuk, kutatások szerint azonban a mogyoró kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek.


BŐVEBBEN


vöröshagyma
Sokat segíthet egészségünk megőrzésében még egy olyen hétköznapi zöldségféle is, mint a vöröshagyma. Fogyasztása különösen ajánlott érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és nátha esetén.
BŐVEBBEN


répa
A sárgarépa karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökökkel szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is jelentős szerepük lehet.
BŐVEBBEN


zöld spárga
A spárgarajongóknak a zöldségteremtés koronája a fehér, zöld vagy viola színű különlegesség. Utánanéztünk, hogy egy véletlen folytán hogyan született a fehér spárga és miért olyan értékes.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Egri Réka
Fogszabályozó szakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés