2014. Július 30. szerda

Fűszer- és gyógynövények

zsálya, torokfájás

A zsálya nemcsak kedvelt fűszer, hanem az egyik legrégebbi gyógynövény is egyben. Illatos leveleiből percek alatt hatékony torokfertőtlenítő és fájdalomcsillapító öblögetőt készíthetünk.


BŐVEBBEN


zöldfűszer, fűszer
A főzés sarkalatos pontja a fűszerezés: mit mivel, és főleg, mennyivel. A végeredményt pedig nem csak az alkotói fantázia és érzék, de a fűszerek minősége is befolyásolja. A friss zöldfűszerek nem csak finomabbak, de élettani, gyógyító hatásaik is erősebbek mint szárított társaiké.
BŐVEBBEN


fokhagyma
Amilyen büdös, olyan egészséges: a fokhagyma fogyasztása a benne lévő értágító és vérnyomáscsökkentő, valamint érelmeszesedést gátló hatású vegyületeknek köszönhetően jótékonyan hat a szív-érrendszerre. De nem csak a szívnek tesz jót.
BŐVEBBEN


gyógynövény
A gyógynövényeket legkényelmesebb természetesen boltban megvásárolni. A kora őszi napsütés azonban sokunkat csábíthat kisebb-nagyobb kirándulásra, s ilyenkor - összekötve a kellemest a hasznossal - gyűjthetünk néhányat a környéken található gyógynövények közül.
BŐVEBBEN


Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a környékünkön még vannak a gyógynövények gyűjtésére alkalmas helyek, akkor nekiláthatunk e növények konzerválásának.


BŐVEBBEN


csalán

A nagylevelű csalán talán a legismertebb vértisztító gyógynövényünk, de azt talán kevesen tudják, hogy nem csak az immunrendszer erősítésében, vagy a fogyókúra idején segít. Hasznát vehetjük ízületi panaszok, allergiás tünetek enyhítésében, megelőzésében is.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés