2020. Július 13. hétfő
Az iparosodott országok férfinépességének körében egyre fokozódó terméketlenség valószínűleg összefüggésben áll a környezeti mérgekkel.

Egy európai tanulmány alátámasztja azt a gyanút, hogy a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi szervek fejlődését, és lehetséges, hogy a hererák kialakulásához is hozzájárulnak. E betegség elterjedése, illetve a férfiaknál egyre gyakrabban elforduló terméketlenség rejtély a kutatók számára, mivel különböző országokban eltérő mértékben jellemzőek. Ilyen zavarok például Finnországban jóval ritkábbak, mint Dániában, pedig a két északi ország iparosodottsága hasonló szintű.

terméketlenség, hererák

Egy dán, finn és német egyetemekről összeállt kutatócsapat most megvizsgálta azt a feltevést, amely szerint a környezeti mérgek lehetnek ludasak a problémák felmerülésében. Összesen 68 dán és finn szoptató anya tejében mérték meg egyes, a hormonháztartásra ható anyagok, az úgynevezett endokrin diszruptorok (EDC) mennyiségét. Ilyen anyagokkal műanyag termékekben, festékekben vagy rovarölőkben találkozhatunk, de zsíros élelmiszerekben is fellelhetők.

A kutatókat meglepte, hogy egyes EDC-k, többek között néhány dioxin, poliklórozott bifenil és rovarölőszer Dániában jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő, mint Finnországban. Ez a tény megerősíti a gyanút, hogy ezek és hasonló anyagok állhatnak a férfiak termékenységi zavarai mögött.

A kutatók ennek ellenére továbbra is azt tanácsolják az anyáknak, hogy továbbra is szoptassák gyermekeiket.


Forrás: MTI
2009. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés