2020. Október 31. szombat
A meddő férfiak esetében háromszor nagyobb a hererák kialakulásának kockázata, mint termékeny társaiknál – jelentették be amerikai kutatók.

Míg európai kutatások már találtak összefüggést a meddőség és a hererák között, addig az Egyesült Államokban ez volt az eddigi legátfogóbb kutatás, amely több mint 22 ezer kaliforniai férfit vizsgált – közölték a kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban.

hererák, meddőség, meddő

A kutatásban részt vevő férfiakat meddőségi központokban kezelték. A meddőnek bizonyult férfiak között 2,8-szor volt magasabb a hererák kialakulásának veszélye, mint az átlagnépesség körében – mutatták ki a szakemberek.

Thomas Walsh, aki még a Kaliforniai Egyetem munkatársaként vezette a kutatást, elmondta: nem hiszi, hogy a meddőségi kezelés volt a probléma gyökere. A férfiakon nem végeznek műtétet és nem kapnak gyógyszert a meddőségre. Korábbi kutatások azt valószínűsítik, hogy a férfi meddőség számos változata a hibás DNS-sel függ össze, amely felelős a daganatok kifejlődéséért is. Más kutatások a genetikai és a környezeti tényezők kölcsönhatását is feltételezik – a mostani felfedezés azt sejteti, hogy az e tényezők kijavításában lévő hibák lehetnek mindkét probléma forrásai.

A kutatók szerint az utóbbi 30-50 évben, különösen a skandináv országokban, észrevehetően és folyamatosan nőtt a csírasejt-típusú heredaganatok száma. Ugyanebben az időszakban bizonyítottan romlott az ondósejtek minősége és a nemzőképesség az iparosodott országokban. Még nem világos, hogy a két jelenség független vagy kapcsolatban állnak egymással – írták az amerikai tudósok.


Forrás: MTI
2009. 02. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés