2020. Június 04. csütörtök
A hererák ritka, csak minden 210. férfit érintő ráktípus, a magasabb férfiaknál azonban nagyobb eséllyel alakulhat ki amerikai kutatók szerint.

Michael Blaise Cook és kutatócsoportja 13 korábbi tanulmány, és a bennük vizsgált több mint 10 ezer férfi adatainak összesítése alapján úgy találták, hogy az átlagos magasság fölötti minden 5 centiméter esetén 13 százalékkal növekszik a hererák kockázata.

hererák

Mint a szakértők a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban megállapítják, egyéb tényezők, például a családi előzmények, örökölt hibás gének nagyobb hatással vannak a kockázat mértékére.

Mint Sara Hiom, a brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) igazgatója elmondta az eredményeket közlő BBC hírportáljának, a heredaganatoknak csak 4 százaléka rákos elváltozás, ami ráadásul jól gyógyítható. Fontos azonban, hogy a férfiak felfigyeljenek heréik méretének vagy súlyának esetleges változásaira. „Különösen érvényes ez a fiatal férfiakra, mert a betegség gyakrabban fordul elő 35 éves kor alatt” – tette hozzá.


Forrás: MTI
2010. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés