2020. Január 26. vasárnap
A szívritmuszavarral élők esetében a rendszeres jógázás segíthet csökkenteni a szívdobogásos rohamok gyakoriságát, állapította meg egy amerikai tanulmány.

Az emberi szív leggyakoribb ritmuszavara a pitvarfibrilláció, amikor megszűnik a szabályos szívműködés. Sokaknál ez rohamokban jelentkezik, majd gyakran állandósul. Súlyos szövődményeinek veszélye miatt a ritmuszavar feltétlenül gondos kezelést igényel.

jóga, szívritmuszavar

Dhanunjaya Lakkireddy és amerikai orvoscsoportja 49, rohamokban bekövetkező pitvarfibrilláció miatt orvoshoz kerülő beteget vizsgált, akiknek Iyengar-jógát tanítottak, amely a testgyakorlatok mellett légzésgyakorlatokat és meditációt is alkalmaz. A betegek szívritmusát rendszeresen EKG-val mérték, valamint vizsgálták életminőségüket, vérnyomásukat és pszichés állapotukat is.

Az eredményeket a kutatók egy bostoni pitvarfibrillációval foglalkozó nemzetközi tanácskozáson ismertették: azt tapasztalták, hogy a jógázás időszakában a betegcsoport tagjaiban a szívdobogásos rohamok gyakorisága 22 százalékban csökkent. A pszichés nyugtalanság is kissé mérséklődött, bár ez statisztikailag nem bizonyult jelentősnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyes vizsgálatok tanúsága szerint a légzésgyakorlatok jótékony hatásúak, mások viszont azt tapasztalták, hogy a testgyakorlatok fontosabbak.

A betegek fele a vizsgálati időszak alatt lemorzsolódott – főleg a nők nem bírták sokáig a jógázást.


Forrás: MTI
2012. 01. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés