2020. Március 29. vasárnap
A derékfájás elmulasztását a jógagyakorlatok nagyjából ugyanannyira segítik, mint a hagyományos fizioterápia során használt nyújtógyakorlatok. A jógához kapcsolódó meditációnak azonban nincsen testi hatása – állapították meg amerikai kutatók vizsgálatukban.

Nemzetközi statisztikák szerint a tudományos orvosi ellátás mellett – vagy gyakran éppen azzal szemben – az iparilag fejlett országokban egyre több beteg fordul természetes gyógymódokhoz. Az Egyesült Államokban a jóga a hatodik legnépszerűbb alternatív módszer, ami azt jelenti, hogy az amerikaiak 6,1 százaléka egészségügyi célból jógázik.

jóga, derékfájás

Sokan ismétlődő gerincpanaszok miatt végeznek jógagyakorlatokat. Karen J. Sherman és munkatársai hat amerikai városban kerestek önként jelentkezőket arra a vizsgálatra, melyben a jógázás és a hagyományos nyújtó gyakorlatok eredményességét hasonlították össze.

Összesen 228, krónikus derékfájással küzdő felnőtt került a vizsgálatba, akiket a 12 hétig tartó program során véletlenszerűen soroltak három csoportba. Az egyik csoport rendszeresen jógázott. Az általuk gyakorolt jógairányzat, a vinijóga az adott egyén fizikai állapotához alkalmazkodik, és egyes változtatásokkal a mozgásukban korlátozottak végezhetik. A gyakorlatokat légzőgyakorlatok egészítették ki, és az óra végén relaxáció is volt. A másik csoport 15-féle nyújtó gyakorlatot végzett, a harmadik csoport pedig egy hátfájósoknak szóló önsegítő könyvet kapott.

A legkevésbé a könyvből tanult gyakorlatok végzésével próbálkozók derékpanaszai javultak, a jógázás és a nyújtás pedig nagyjából hasonló mértékben enyhítette a fájdalmat. A kutatók szerint a jóga hátfájásra gyakorolt pozitív hatása elsősorban fizikai, és az izmokat nyújtó és erősítő gyakorlatoknak köszönhető, nem a meditációnak.

Az indiai eredetű komplex gyakorlatrendszer egyfajta önismereti útként határozza meg magát, mellyel meditatív lelkiállapot idézhető elő, ez pedig sok testi és lelki panaszon segíthet, például tudományos megfigyelések igazolták, hogy gyakorlása révén csökkenthető a magas vérnyomás.


Forrás: MTI/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés