Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A jógázás megelőzheti a szívritmuszavart

A szívritmuszavarral élők esetében a rendszeres jógázás segíthet csökkenteni a szívdobogásos rohamok gyakoriságát, állapította meg egy amerikai tanulmány.

Az emberi szív leggyakoribb ritmuszavara a pitvarfibrilláció, amikor megszűnik a szabályos szívműködés. Sokaknál ez rohamokban jelentkezik, majd gyakran állandósul. Súlyos szövődményeinek veszélye miatt a ritmuszavar feltétlenül gondos kezelést igényel.

Dhanunjaya Lakkireddy és amerikai orvoscsoportja 49, rohamokban bekövetkező pitvarfibrilláció miatt orvoshoz kerülő beteget vizsgált, akiknek Iyengar-jógát tanítottak, amely a testgyakorlatok mellett légzésgyakorlatokat és meditációt is alkalmaz. A betegek szívritmusát rendszeresen EKG-val mérték, valamint vizsgálták életminőségüket, vérnyomásukat és pszichés állapotukat is.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az eredményeket a kutatók egy bostoni pitvarfibrillációval foglalkozó nemzetközi tanácskozáson ismertették: azt tapasztalták, hogy a jógázás időszakában a betegcsoport tagjaiban a szívdobogásos rohamok gyakorisága 22 százalékban csökkent. A pszichés nyugtalanság is kissé mérséklődött, bár ez statisztikailag nem bizonyult jelentősnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyes vizsgálatok tanúsága szerint a légzésgyakorlatok jótékony hatásúak, mások viszont azt tapasztalták, hogy a testgyakorlatok fontosabbak.

A betegek fele a vizsgálati időszak alatt lemorzsolódott – főleg a nők nem bírták sokáig a jógázást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivritmuszavar-joga