2020. Július 10. péntek

Sportolás helyett tabletta?

sportolás, edzés, tabletta
1 . oldal

Amerikai kutatók olyan tablettát állítottak elő, mely képes reprodukálni a testedzés előnyeit, méghozzá sportolás nélkül. A kevésbé lusták számára egy másik készítményt fejlesztettek ki az edzés hatékonyságának növeléséhez.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


A Ronald Evans, a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatója és munkatársai által kifejlesztett tbletták egyike a teljesítmény fokozásában segíthet a sportolás során, míg a másik inkább azoknak lehet hasznos, akik a fotelben ülve tervezgetik, hogy egy nap majd elkezdik az edzést.

futógépen futó férfi, tabletta

„Ha szeretnek edzeni, akkor boldogok lesznek a teljesítmény növekedésétől, Ha pedig nem szeretnek edzeni, akkor annak fognak örülni, hogy a testedzés előnyeit egy tablettában élvezhetik” – mondták el a kutatók, akik 2004-ben egy génmódosított egereket vizsgáltak. A kísérleti állatok kétszer olyan gyorsan futottak, mint a normál egerek, és soványak maradtak akkor is, amikor magas zsírtartalmú ételeket kaptak.

Evansék kísérletük során ezután egy elhízás és cukorbetegség elleni hatóanyagként ismert többkomponensű vegyületet teszteltek. Kiderült, hogy ha az új gyógyszeres kezelés mellett az egereket még edzik is, akkor azok 68%-kal tovább voltak képesek futni, mint társaik.

A másik tabletta hatóanyaga egy olyan enzim hatását imitálja, mely az élőlények és a sejtek anyagcseréjéért felelős. A gyógyszer úgy hat, mintha a szervezet zsírt égetne – az ezt kapó egerek négy hét után olyan tüneteket mutattak, mintha testmozgást végeztek volna.

A kutatók szerint a gyógyszerek rengeteg ember számára lehetnek hasznosak, hiszen nagyon kevesen vannak, akik az ajánlott napi 40-60 perces testedzést elvégzik. Ha hozzájutnának egy olyan szerhez, amely mesterségesen utánozza az edzés hatásait, az nagyban növelné a végzett mozgás hatékonyságát.

A gyógyszerek egyelőre kísérleti jellegűek, Evans és kollégái nem működnek együtt egyetlen gyógyszercéggel sem. A kutatók mindenesetre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel együttműködve olyan teszteket is készítettek, amelyek kimutatják a gyógyszerek hatását a vérből és a vizeletből – ezt talán már alkalmazni is fogják a 2008-as olimpiai játékokon.


Forrás: Medipress
2008. 08. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés