2020. Július 10. péntek
A prosztatarák esetében kifejezetten ártalmas lehet a sok mozgás: egy kutatás szerint a testedzés hatására gyorsabban növekszik a prosztata daganata. Ez azonban mégsem kell, hogy elijessze a férfiakat a sportolástól.

Prosztatarákos egereken végzett kísérletük során a Duke Rákközpont kutatói megfigyelték, hogy a többet mozgó állatokban jelentősen, nagyjából kétszeresére gyorsult fel a tumor növekedése. A kutatók szerint mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a testedzés serkentheti a véráramlást a daganathoz.

teniszező férfi prosztatarák sport mozgás

A vérkeringés jelentős tényezője lehet a daganatos betegségek gyógyításának, a gyenge vérkeringés ugyanis nehezítheti a kemoterápiás és sugárterápiás szerek daganathoz juttatását. A Rákközpont kutatója, Lee Jones és kollégái azt remélik, hogy a mostani eredmény hozzásegíthet jobb gyógyszeres kezelés kidolgozásához. A kutatás következő szakaszában azt fogják vizsgálni, hogy a testedzés összekapcsolása a kemoterápiával, a hormonkezeléssel és a besugárzással maximalizálhatja-e a módszerek hatékonyságát.

A kutatók felhívják a férfiak figyelmét, hogy a ráktól való félelem miatt ne hagyják abba a testedzést – a kísérleti egerek nem részesültek semmilyen rákellenes kezelésben, ami a betegek esetében nem történhet meg. A testmozgás ráadásul pozitív hatással bír például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és más krónikus állapotok esetében.


Forrás: Medipress
2008. 04. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés