2020. Szeptember 30. szerda
Tudósok egy csoportja nemrég egy új biomarkert fedezett fel, amelynek segítségével 98 százalékos pontossággal meg lehet jósolni a prosztatarák terjedését a közeli nyirokcsomókba. Mindehhez pedig csak egy egyszerű vérvizsgálatra van szükség.

A rák terjedése eleinte gyakran csak mikroszkopikus méretekben történik, ezért a metasztázisokat (áttéteket) igen nehéz észlelni a hagyományos képalkotó eljárásokkal (CT, röntgen). A mostani új eljárás során a vérben az endoglin nevű plazma biomarker mennyiségét mérik, amelyet már eddig is sikeresen használták a vastagbél- és mellrák áttéteinek vizsgálatára. A kutatók szerint az endoglin segíthet megjósolni, hogy a prosztatarákos betegeknél a tumor képez e majd metasztázist a közeli nyirokcsomókba vagy sem.

prosztatarák nyirokmirigy áttét teszt vizsgálat

"A prosztatarák terjedését eddig nem tudtuk kellően megjósolni, hiszen az eddig rendelkezésünkre álló eszközök nem voltak alkalmasak a rák mikroszkopikus méretű terjedésének diagnosztizálására. Bár a medencei nyirokcsomók eltávolítása adhat némi információt a rák terjedésének mértékéről, a módszer nem túl elterjedt, emellett időigényes és körülményes is. Ebből is látszik, hogy hatalmas előrelépést jelenthetne, ha egy egyszerű vérvizsgálat segítségével meg tudnánk jósolni a prosztatarák terjedését" - nyilatkozta Dr. Sahrokh F. Shariat, a Texasi Egyetem munkatársa.

Dr. Shariat és kollégái a módszer hatékonyságának tesztelésére 425 prosztatarákos beteget kértek fel, akiknek már eltávolították mindkét prosztatáját, és a hozzájuk tartozó medencei-ágyéki nyirokcsomókat. A kutatók az endoglin plazma jelenlétét vizsgálták a páciensek vérében, és megállapították, hogy bizonyos mértékű plazmaszint-növekedés esetén 17 százalékkal nő annak esélye, hogy nyirokcsomó áttéteket találjanak a betegnél.

Bár a módszer hatékonyságának felmérésére további tesztek szükségesek , az orvosok bíznak benne, hogy a módszer hamarosan szélesebb körben is alkalmazható lesz a prosztatarákos páciensek esetében is. "Így sok költséges és kellemetlen beavatkozástól óvhatnánk meg a betegeket" - nyilatkozta Dr. Shariat.


Forrás: Medipress
2008. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés