2020. Május 30. szombat

Amerikai kutatók szerint a jövőben egy körömdarabkából is kimutatható lesz a nők szívbetegségre való hajlama.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


A körömanalízis különösen hasznos lehet akkor, ha más, a dohányzási szokásokra vonatkozó adat nem áll az orvosok rendelkezésére, a körömben ugyanis igen sokáig megmaradnak a dohányzásra utaló biomarkerek.

köröm, szívbetegség

„A nyálban és vizeletben hamar lebomlanak ezek a markerek, ezért ezekből csak a közelmúlt dohányzási szokásaira tudunk következtetni. A körmök azonban, mivel lassan nőnek, sokáig tárolják a dohányzás mennyiségét mutató biomarkereket” – nyilatkozta Dr. Wael K. Al-Delaimy, a Kalifornia Egyetem kutatója.

Kutatásuk során a tudósok több mint hatvanezer nőtől vettek körömmintát, még 1982-ben, majd 1984 és 1998 között folyamatosan figyelemmel kísérték egészségügyi állapotukat. A körömvizsgálat eredményei alapján a legtöbbet dohányzó nők között jóval gyakrabban alakultak ki szívbetegségek, magas vérnyomás és cukorbetegség, mint a kevesebbet dohányzók között. Az évek során 905 nőnél diagnosztizáltak szívbetegséget. Az ő körömmintájukban átlagosan kétszer annyi nikotint találtak, mint egészséges társaikéban.

A kutatók szerint a jövőben ezt az új vizsgálati módszert a dohányzás káros hatásainak hatékonyabb felmérésére lehetne használni a mindennapi gyakorlatban.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Medipress
2008. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés