2020. November 24. kedd

Kutatók elsőként fejlesztettek ki egy olyan vérvizsgálati módszert, amellyel pontosan kimutatható a korai stádiumú petefészekrák.


„Azzal, hogy képesek leszünk az újonnan keletkezett daganatok csaknem 100 %-át kimutatni, jelentősen csökkenthetjük ennek a ráktípusnak a halálozási arányát” – mondta Dr. Gil Mor, a New Haven-i Yale Egyetem munkatársa. „Reméljük, hogy a módszerből rutinvizsgálat válik a nők számára.”

petefészekrák vérvizsgálat

2005-ben Mor és kutatócsoportja először írták le azoknak a biomarkereknek a csoportját, amelyek képesek kimutatni az I-es és II-es stádiumú petefészekrákot. A jelenlegi vizsgálat során, melyről a Clinical Cancer Research folyóiratban számoltak be, a kutatók kiterjesztették a négy fehérjéből álló panelt hatra, és sokkal finomabb elemzőrendszert használtak a fehérjeszintek mérésére.

A 362 egészséges és 156 frissen diagnosztizált daganatos beteg mintáinak vizsgálata során a biomarkerek külön-külön nem mutatták ki a betegséget. Mikor egyszerre vizsgálták mind a hatot, a teszt a betegek 95%-ánál felismerte a daganatos elváltozást. A biomarkerek elemzésének nagyobb léptékű kiértékelése jelenleg is zajlik.


Forrás: Medipress
2008. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés