2020. November 24. kedd
Egy amerikai tanulmány szerint a kisméretű petefészek-daganatok átlagosan négy évig lappanganak a méhkürtben, mielőtt elérnék a kimutatható méretet. A friss kutatás arra ad magyarázatot, miért születik meg a diagnózis általában túl későn ahhoz, hogy a páciens életét meg lehessen menteni.

"A megbízható korai kimutatás révén több életet lehetne megmenteni, mint amennyit a legújabb és legsikeresebb rákellenes gyógyszereknek köszönhetünk" – mondja Dr. Patrick Brown, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

petefészek, daganatok

A CA-125 nevű vegyület kimutatása a vérből csak állapotkövetésre alkalmas, de arra nem, hogy egy látszólag egészséges nőről meg lehessen mondani, van-e tumora.

A kutatócsoport olyan nőket vizsgált, akiknek petevezetékét és petefészkét a tumorok magas családi és genetikai rizikója miatt eltávolították. Némelyeknél egészen apró, borsszemnél is kisebb tumorokat találtak, amelyeket egyébként nem lehet kimutatni.

Brown szerint még nagyon messze járnak attól, hogy ilyen korai stádiumban kimutathatóak legyenek ezek a tumorok, de megvan az esély arra, hogy találjanak egy újfajta képalkotó eljárást, vagy felfedezzenek egy olyan vegyületet, amelyet csak a daganat termel, és így alkalmas egy ilyen apró tumor kimutatására.


Forrás: Medipress
2009. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés