2020. Április 06. hétfő
Sok nő nem is veszi észre, ha túl sok parfümöt locsol magára, de izraeli kutatók szerint van rá mentségük, mégpedig a depresszió. Az összefüggés első hallásra egyáltalán nem tűnik egyértelműnek, pedig kétségtelenül fennáll.

A túl sok parfüm használata a rossz szaglásnak köszönhető, melynek a depresszióval fennálló kapcsolatát Dr. Yehuda Shoenfeld, a Tel Aviv Egyetem belgyógyászattal és az autoimmun betegségekkel foglalkozó munkatársa tárta fel.

parfüm szaglás depresszió

A tudós kutatásaiban az autoantitestekkel foglalkozik. Ezek a fehérjék a szervezet saját sejtjei ellen intéznek támadást, és olyan autoimmun betegségek esetén, mint a lupus, gyakran találhatók meg a vérben. A kutató és munkatársai kísérleteik során autoantitestek segítségével okoztak depressziót nőstény egerekben, és felfedezték, hogy ennek hatására az állatok elveszítették szaglásukat, továbbá testsúlyuk is csökkent.

A fogyás az autoimmun betegségekben szenvedőknél a depresszió első tünetei között szerepel. „Ha az ember nem érez szagokat, nem eszik, mivel nem élvezi az ételeket. Ha pedig nem eszik, lefogy.” – magyarázta az összefüggést Shoenfeld, aki szerint a mentális betegség és a szaglás elvesztésének kapcsolata nem korlátozódik kizárólag az autoimmun betegekre, a depresszió ugyanis hasonlóan működik a nem betegek esetében is.

A tudós szerint az orvosoknak több figyelmet kellene fordítani a szaglásra, mivel az fontos információkkal szolgálhat a páciensek egészségéről.


2008. 01. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés